Сезон 2019-20 е преполовен, като всички водещи шампионати в Европа вече навлязоха във втората си фаза. Най-дълга обичайно беше зимната почивка в Германия, където се наблюдава и най-пъстра картина сред потенциалните кандидати за титлата. В някои първенства от континенталния Топ 5 спорът за първото място на практика вече е решен.

 

  • Лидерите в Англия и Франция изглеждат непоклатими

Ливърпул прави перфектен сезон, като след 22 мача спечели 21 и допусна само едно равенство. Мърсисайдци натрупаха 16 точки аванс пред основния си конкурент Манчестър Сити 16 кръга преди края и този път никой не си представя, че е възможен обрат като миналогодишния. 30-годишното чакане на „Анфийлд” е към своя край.

Подобна е ситуацията и във Франция. ПСЖ все така е абсолютен хегемон, а вторият Олимпик Марсилия се движи на дистанция средно около 7-8 точки зад шампиона. Разликата в класите също е осезаема, а и претендентите за слава не са много.

 

  • Реал Мадрид може да свали Барселона от трона

След като в предишните два сезона Барселона стигна почти безпроблемно до титлата, сега Реал Мадрид отново е реален претендент за шампионския трофей. „Белите” преживяха миналогодишната криза и след преполовяването на сезона в Ла Лига се движат наравно с каталунците. Водещите букмейкъри като bwin не дават категорично предимство на нито един от двата отбора, а резултатите им предполагат, че спорът за първото място може да се реши в края на шампионата, дори в последния кръг, както се случи през сезони 2015-16 (шампион Барселона) и 206-17 (шампион Реал Мадрид).

Още по-неясна е ситуацията в Германия. Хегемонът Байерн изпадна в затруднена ситуация, което доведе до треньорска смяна, но след зимната пауза отново е близо до върха. Борусия Мьонхенгладбах дълго оглавяваше класирането, преди да направи някои грешни стъпки и да отстъпи лидерската позиция. РБ Лайпциг излезе начело точно преди Коледа и дава заявка да стане първият шампион на Бундеслигата от Източна Германия. По-малко вероятно изглежда до титлата да стигне Борусия Дортмунд, най-вече заради добре познатата си слабост да пропилява преднината си в много мачове. Дори и да станем свидетели на нова титла за Байерн, едва ли този спор ще се разреши преди началото на май.

И в Италия този път битката за „скудетото” не е решена отрано. Ювентус все така е основният фаворит, но в този сезон на Серия А има сериозен конкурент в лицето на Интер, воден от бившия наставник на „Старата госпожа” Антонио Конте. „Нерадзурите” допуснаха повече грешки в първата половина на шампионата, а Юве е воден от Кристиано Роналдо, но въпреки това за шампиона защитата на трофея съвсем няма да е безпроблемна. Като изненадващ кандидат за титлата може да се яви дори и Лацио, който записа забележителна серия от 11 поредни победи между края на октомври и 18 януари, при която беше победен дори Ювентус.

Виждаме, че при повечето шампионати от европейския Топ 5 ситуацията на върха още не е ясна, а това пък на свой ред прави актуални възможностите за залози за това кой ще спечели титлата. Докато в Англия и Франция този въпрос ще получи формалния си отговор вероятно още през април, то в Испания, Германия и Италия е твърде вероятно да видим развръзката чак в последните кръгове през май 2020 г.