Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви във вторник, че е уверен, че Европейската футболна централа може да се справи с най-лошия възможен сценарий във връзка с предстоящото Европейско първенство, след като континентът продължава да се бори с разпространението на коронавируса.

КОВИД-19 бе открит в 76 страни по света, убивайки повече от 3 000 души. В Европа най-засегната е Италия. Столицата Рим е една от 12-те локации, която трябва да приеме по план двубои от Евро 2020 между 12 юни и 12 юли. Дълъг списък със спортни събития по света бяха отменени или отложени в последните дни в опит да се избегне разпространението на новия вирус, включително и мачове от Серия А. Първите две нива на швейцарския футбол пък бяха отложени до края на март.

„Не знаете колко много опасения и притеснения имаме, когато организираме голямо първенство. Имаме опасения, свързани със сигурността, политическата стабилност, както и сега с вируса – изправени сме пред тях и съм уверен, че ще се справим“, каза Чеферин на пресконференция в Амстердам, където се проведе Конгресът на УЕФА.

Тази седмица отбелязва 100 дни до старта на Европейското първенство, и Чеферин призова организаторите „да не мислят само за лоши сценарии, ще има време за това по-късно“. Коментарите му идват, след като президентът на ФИФА Джани Инфантино, адресирайки Конгреса, призова властите „да не изпадат в паника“. Генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис заяви, че Европейската футболна централа „не иска да преувеличава“ и се справя със ситуацията „стъпка по стъпка“. Въпреки това, двубоите от Шампионска лига са по-голямо притеснение.

Докато мачът на Ювентус не изигра мача си през уикенда в Серия А, Интер проведе своя срещу Лудогорец в Лига Европа при закрити врати миналия четвъртък. Северна Италия, в частност, бе ударена най-сериозно от коронавируса. Ювентус трябва да домакинства на Лион в Торино в реванш от осминафиналите на Шампионска лига на 17 март и двубоят също може да се изиграе без публика поради трудността при намиране на нова дата при така сгъстения цикъл от срещи. Интер пък трябва да приеме в къщи Хетафе на 12 март в Лига Европа. „Интер вече има два отложени мача, и тимът продължава да играе за Купата на Италия и Лига Европа, така че става на практика почти невъзможно да намерим свободни дати, ако не си сътрудничим с европейските лиги“, каза още Теодоридис.

Опасенията поради новия вирус се отразиха на жребия за следващия турнир за Лигата на нациите в Амстердам тази вечер. Селекционери на участващите страни ще присъстват на церемонията, но сред тях няма да бъде този на Шотландия – Стив Кларк, съобщи местната футболна асоциация за BBC. Това решение бе взето, за да се избегне „излишен риск“, след като съставът играе с Израел в ключов плейоф за участие на Евро 2020 по-късно този месец. Междувременно, старши треньорът на Испания Луис Енрике не пътува до Амстердам поради болест, обявиха от местната футболна федерация. /БГНЕС