Президентът на ФИФА Джани Инфантино вярва, че глобалната криза, причинена от коронавируса, може да донесе промяна във футбола, който той не вярва да бъде подновен до началото на май.

“Без паника, нека погледнем реалността – ще играем, когато това е възможно, без да излагаме на риск здравето на футболистите. Здравето е на първо място, после идват другите неща. И за останалите, мениджърите, означава “надявам се на най-доброто, готов съм за най-лошото”, започна президентът на Международната футболна централа.

Световният футбол бе блокиран от пандемията, която отне живота на повече от 15 000 души, а 1 млрд. са под карантина в домовете си. Евро 2020 и Копа Америка бяха отложени с година, като все още остава неясна съдбата на дебютното издание на Световното клубно първенство с 24 отбора от 2021-а.

“Нуждаем се от оценка на влиянието на вируса върху икономиката. Не знаем кога нещата отново ще се върнат към нормално. Но нека погледнем към възможностите. Може да реформираме световния футбол като се върнем крачка назад".

"С различни формати. По-малко турнири, може би по-малко тимове, но по-балансирано – по-малко мачове, за да предпазим здравето на играчите. Не е научна фантастика, нека поговорим за това. Нека оценим щетите, да видим как може да ги покрием, да направим жертви и да започнем от начало. Но не от нулата. Нека спасим футбола от криза, която рискуваме да бъде необратима”, продължи той за Gazzetta Dello Sport.

Инфантино разкри, че работи върху временни ощетявания на контрактите на играчи, за да бъде избегнат крайният срок 30 юни. “Нека помислим за националния календар и относно временни промени относно правилника за статута на играчите и трансферите. Да защитим договорите и да адаптираме регистрационните периоди. Нуждаем се от строги мерки, но нямаме избор, всички трябва да направим жертви”.

Междувременно, президентът на ФИФА отхвърли информациите за Европейска Суперлига между топ клубовете. “Разсмиват ме подобни слухове. И какво още? От това, което виждам, други вече планират и организират турнири по света, извън институционалните структури, и без уважение за това как се организират домашния, континентален и световен футбол".

"В бъдеще трябва да имаме поне 50 национални отбора, които могат да спечелят Световното първенство, не просто осем европейски и два южноамерикански. И 50 клуба, които могат да спечелят Световното клубно, не просто 5-6 европейски такива. И 20 от тези 50 ще са от Европа, което ми се струва по-добре от сегашните 5-6 варианта. Но сега не е времето да говорим за това”, завърши Инфантино. /БГНЕС