Най-много десет от грандовете на Европа ще запазят финансовата си мощ след края на панедмията от коронавирус и един от тях е Реал Мадрид. Това прогнозира професорът по глобална икономика Даниел Ласал в седмичната си рубрика El Espanol.

Той начерта мрачно бъдеще за Барселона и Атлетико Мадрид, които, според думите му, без мачове, търпят сериозни финансови загуби. Двубои пред празни трибуни пък ще означава "нокдаун" за каталунците и "дюшекчиите".

 

  • Мрачна прогноза за Барса

"Барселона и Атлетико Мадрид се "хранят" от мачове. Когато те са спрени, клубовете генерират огромни загуби. Всеки месец без футбол е голям минус за тях, този минус може да тръгне да се развива в прогресия, ако ситуацията не се промени скоро. И тогава ще са нужни години, за да се стабилизират. Дори мачове без зрители до края на годината ще ги изпрати в нокдаун. Това не може да се изчисти за две-три години", прогнозира Ласал.

 

  • Богаташи и след пандемия

Според него, останалите клубове в Ла Лига, в това число и Реал, имат по-малко разходи, което ще доведе до по-малко загуби и с правилен подход, те могат да бъдат сведени до минимум. "Реал Мадрид е единственият испански клуб, който ще запази състоянието си след пандемията", категоричен беше професорът.

В европейски план той каза, че само още 6-7, максимум 10 клуба, ще избегнат фалит, сред които са и "Кралете". Ласал обаче не назова имената на останалите, но се предполага, че в това число влизат и Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, защото икономиката в Германия е силно развита.

 

  • Фалит

Според Ласал, цените на футболистите също ще спаднат рязко. Той заяви, че абсурдните суми, които бяха плащани, са несъизмерими с генерирането на приходи. "Всички се движиха по ръба на бръснача и сега ще си платят цената. Казано просто – повечето клубове бяха в техничски фалит, защото при оборот от 600-700 млн. евро се отчита печалба от 20 млн. евро. Това не беше нормално и в сегашните условия това вече е чист фалит", завърши Ласал.

Припомняме, че в края на месец март президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу заяви, че приходите на "Камп Ноу" са нула, но разходите остават високи, въпреки че футболистите намалиха заплатите си със 70%. "Ако нищо не се промени до юни, тогава ще имаме големи загуби. Трябва да се върнем към нормалния ритъм, в противен случай ни чакат големи загуби", каза още Бартомеу, което съвпада напълно с думите на професора.