Международният съвет на футболните асоциации (IFAB) обяви временни промени в официалните правила на играта, пише "24 часа".

Това се налага от пандемията от коронавирус и наложените ограничения. На отборите се разрешава вече да правят по пет смени по време на мач, вместо досегашните три.

Дали това временно правило да започне да действа, ще решава отделно всяка национална лига. За да се избегне бавене на времето обаче две от петте смени трябва да бъдат направени на полувремето.

Ако двата отбора направят смяна едновременно по време на игра, това ще се брои по една смяна за всеки от тях. 

Неизползваните смени могат да бъдат използвани в продълженията, ако има такива, а обратните смени (сменен играч да се върне отново на терена) са забранени.

Това ново правило важи за вече започнали и прекратени временно заради пандемията от коронавирус и което е трябвало да приключат до 31 декември 2020 г.

Освен това на организаторите на турнири, в които се използваше системата за видеопомощ на съдиите (VAR), се разрешава временно да не я ползват.

По същото време обаче, ако я използват, то трябва да бъдат спазени всички досегашни правила и протоколи. IFAB се занимава с въвеждане и регулация на футболните правила