Аржентинският президент Алберто Фернандес обяви тридневен национален траур заради кончината на Диего Марадона. Всички главни забележителности на Буенос Айрес-сгради и паметници бяха осветени в цветовете на аржентинското знаме.

Същевременно местните медии оповестиха резултата от аутопсията на Марадона. Според разпространената информация, причините за смъртта на легендарния аржентински футболист са остра сърдечна недостатъчност и дилатационна кардиомиопатия. Освен това се говори за хронична сърдечна недостатъчност довела до остър оток на белите дробове.

Главният прокурор на Сан Исидоро пък обяви, че няма следи за насилствена смърт и последният човек, който е видял жив Марадона, е неговият племенник. В дома на Златното момче са били още неговият личен асистент, охранител, медицинска сестра и готвач. Има сведения, че медицинската сестра е предала последните думи на Марадона, който се събудил от сън, закусил, върнал се в леглото и заявил: „Не се чувствам добре“.

В 11:30 часа преди обед са пристигнали личният лекар на Марадона Леополдо Луке и неговият психолог. Двамата са влезли в стаята, където футболната легенда изглеждал заспал. Заедно с племенника и личния асистент пробвали да го събудят и тогава станало ясно, че фамозният №10 не проявява признаци на живот, информира "Монитор". 

Опитали и сърдечен масаж, но и това не дало резултат. Извикан е екип на спешна помощ и живеещ наблизо лекар, но и те не успели да съживят Марадона. В 11:50 часа тялото на световния шампион от Мексико'86 е откарано в моргата за аутопсия. След нейното приключване, останките на Марадона към 16:00 часа са откарани в погребално бюро, за да ги подготвят за погребението и за краткото семейно поклонение в дома на футболната легенда, а по-късно и за поклонението в "Каса Росада".

Галерия