Пол Гаскойн и Диего Марадона, който почина на 25 ноември на 60-годишна възраст, без съмнение са двама от най-гениалните футболисти в света. За мнозина дори аржентинецът е безспорният номер 1 за всички времена. Газа пък и до днес е смятан за един от най-големите таланти, раждали се в Англия. Но колкото блестящи бяха на терена, толкова проблемни бяха извън него.

През 1992-ра Гаскойн напусна Тотнъм, за да се присъедини към Лацио, но периодът му на "Олимпико", продължил три години, бе белязан от контузии, постоянни битки с наднорменото тегло и продължителни алкохолни авантюри. Изброените неприятности не бяха никак чужди и на Диего Марадона. През споменатата година аржентинският гений подписа със Севиля, след като 15-месечно наказание за употреба на кокаин сложи точка на изключителния му период в Наполи (1984-1991).

 

През ноември 1992 г. Севиля приема Лацио на своя стадион "Санчес Писхуан" в приятелски мач, който приковава световното внимание с факта, че ще противопостави един срещу друг лошите момчета на футбола. Но нито Диего, нито Газа са в топ форма. Връщайки спомените почти три десетилетия назад, Пол Гаскойн разказва за срещата си с Марадона.

"Предстоеше ни мач срещу неговия отбор тогава Севиля, но по пътя спрях за тридневен запой в парижкия "Дисниленд". На излизане към терена му казах, че съм се смазал от пиене, а той ми отговори: "Изобщо не се притеснявай, Газа. И аз съм така".

Мачът на "Санчес Писхуан" завършва 1:1, а изравнителното попадение за римските "орли" е дело на Гаскойн. Английската легенда обаче така и не успя да се приспособи към Серия "А" и през 1995-а напусна тима, за да се присъедини към Рейнджърс. А година по-късно, на домакинското европейско първенство, отбеляза един от най-красивите си голове в двубой срещу съседите от Шотландия в груповата фаза. Англия достигна до полуфиналите и отпадна драматично от бъдещия шампион Германия след изпълнение на дузпи.

Някъде тук започна началото на края на кариерата на виртуоза от Гейтсхед, който игра още за Мидълзбро, Евертън и Бърнли, преди да стигне до втородивизионен тим в далечен Китай, който вече не съществува.

На 33 години Гаскойн за първи път официално бе диагностициран с алкохолизъм. Сега вече е на 53, все така нестабилен и слаб физически. Но винаги готов да разкаже някоя забавна история, като тази с Диего в тунела на "Писхуан".

Пороците им не бяха тайна за никого. Както и фактът, че футболът, който играеха, беше магия.

Материал на webcafe.bg

Галерия