Галерия

Папа Франциск нарече покойния Диего Марадона "поет" на футболния терен и го определи като "много деликатен човек". Аржентинската легенда Марадона си отиде от този свят на 25 ноември, по-малко от месец след като навърши 60 години.

"Срещнах Диего Армандо Марадона на Мач на Мира през 2014 година. Спомням си с удоволствие всичко, което Диего направи за Scholas Occurrentes - организацията, която се грижи за нуждаещите се по цял свят. На терена той бе поет, велик шампион, който носеше радост на милиони хора в Аржентина и Неапол. Той бе също и един много деликатен човек", сподели папа Франциск в интервю за "Гадзета дело Спорт", цитиран от БНР.

"Имам един личен спомен, свързан със Световното първенство през 1986 година, когато Аржентина триумфира благодарение на Марадона. Бях във Франкфурт. Беше труден период за мен, учех езика и събирах материали за моята дисертация. Не можах да гледам финала на Световното първенство, научих за победата на Аржентина над Германия на следващия ден, когато, по време на урок по немски език, едно японско момче написа на черната дъска "Да живее Аржентина". Помня този момент като победата на самотата, защото нямаше с кого да споделя радостта от този спортен успех. Красотата на радоста се състои в това да можеш да я споделиш. Когато научих за смъртта на Марадона, аз се помолих за него и изпратих на семейството молитвена броеница с няколко думи за утеха", каза още Папа Франциск.