Световният шампион от 1998 година Еманюел Пти обвини Килиан Мбапе, че се е "понеймарчил". Според бившия халф на Арсенал и националния отбор на Франция звездата на Пари Сен Жермен се е повлиял сериозно от Неймар, и то в негативен аспект.

Пти отиде дори по-далеч, смятайки, че 22-годишният нападател на ПСЖ трябва да даде крачка назад, за да се върне в правия път. Мбапе няма гол в последните си четири мача, но въпреки спада във формата му в последно време французинът се разписа 17 пъти от началото на кампанията във всички състезания. Но Пти е далеч от впечатлен.

"Извън физическите и психическите проблеми, мисля, че нещо не е наред в главата му и че трябва да се върне крачка назад, за да може да влезе отново в правия път" - каза бившият халф на Арсенал за Мбапе пред RMC Sport.

"Това се случва на всички, но не ми харесва позицията на тялото му. Имам чувството, че се е понеймарил, че иска да прави това, което Неймар прави, без да има качествата за това."

"Имам чувството и че противниците са изучили играта му и успяват да неутрализират основното му качество - скоростта. Той е отличен в спонтанните ситуации, но не и когато трябва да поема отговорността и той да води и да организира играта."

В подкрепа на думите на Пти в Twitter се появи видео с избрани моменти от играта на Мбапе в мача за Суперкупата на Франция. ПСЖ победи Олимпик Марсилия с 2:1, като вторият гол бе дело на Неймар от дузпа, докато 22-годишният французин отново не успя да се запише на светлинното табло.

 

"I have the feeling that Mbappe is 'Neymarised' that he wants to do what Neymar does on the pitch when he doesn't have the qualities of Neymar at all" -Emmanuel Petit

Watch this it's spot on pic.twitter.com/pyfZQRAs5b

— Sandro (@Sandro_GLC18) January 15, 2021

 

Очевидни са опитите на Мбапе да повтаря финтовете на Неймар, докато, както посочи Пти, основното му предимство е скоростта и огромната крачка, а не толкова техниката.

Освен често безсмислените финтове, Мбапе често се опитва да печели и нарушения по начина, по който го прави бразилеца, но отново му липсва техника, а и малко театрални умения, отбелязва webcafe.bg.

Добрата новина за Мбапе и ПСЖ е, че парижани могат да си позволят такива волности, когато става въпрос за мачовете на домашна сцена. Когато обаче дойдат двубоите от Шампионската лига, там финтовете нямат значение, важна е само победата.

На осминафиналите в турнира на богатите ПСЖ ще се изправи срещу Барселона, като ще има възможност да си върне за катастрофалното отпадане през 2017 година. Тогава тимът на Унай Емери изпусна преднина от 4:0 в първия мач и отпадна след загуба с 1:6 на "Камп Ноу".