Международната футболна федерация (ФИФА) заяви относно спекулациите за Европейска Суперлига, че всяко едно отделяне от водещите клубове „няма да бъде разпознато нито от ФИФА, нито от съответната конфедерация“, като играчите рискуват да получат забрана от участие на Световно първенство или друг голям международен форум.

„Всеки един клуб или играч, въвлечен в подобен турнир, впоследствие няма да получи разрешение да участва в надпревара под егидата на ФИФА или съответната конфедерация“, се казва в изявлението, подписано от президента на централата Джани Инфантино, заедно с президентите на всички шест континентални конфедерации, включително УЕФА. Изявлението бе в отговор на „скорошни медийни спекулации“ относно отделяне на някои от най-богатите клубове в света.

Припомняме, че през октомври бившият вече президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу, след като обяви оставката си, заяви, че клубът е приел предложение да играе в „бъдеща Европейска Суперлига“. Въпреки това, тази информация съвпадна с продължаващите разговори относно бъдещия формат на Шампионската лига – най-луксозният и престижен клубен турнир. Междувременно, ФИФА остава фокусирана върху плановете за формат на Световното клубно първенство с 24 отбора.

Турнирът трябваше да се проведе за първи път тази година в Китай, но бе отложена за по-късен етап, след като Евро 2020 и Копа Америка бяха отложени за юни и юли 2021 заради пандемията от коронавирус. Отложеното издание на Световното клубно първенство ще се проведе идния месец в действащия си формат, включващ само шампионите на всяка конфедерация – без новозеландския Оукланд Сити от Океания, който се оттегли поради усложнения, причинени от пандемията – със шампиона на страната-домакин Катар.

„По отношение на статута на ФИФА и конфедерациите, всички турнири трябва да бъдат организирани или разпознати от съответното звено на съответното ниво, от ФИФА на световно ниво и от конфедерациите на континентално ниво. В това отношение, конфедерациите разпознават Световното клубно първенство в настоящия си и нов формат като единствената надпревара в световен мащаб, докато ФИФА разпознава клубните турнири, организирани от конфедерациите като единствените клубни континентални надпревари“, добавиха от ФИФА. /БГНЕС