Пандемията от Covid-19 ще донесе на 20-те най-богати клуба в Европа загуби на стойност 1,7 милиарда британски лири до края на този сезон, показва изследване на Deloitte Football Money League.

Според проучването въпросните 20 отбора, сред които са Барселона, Реал (Мадрид), Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Байерн и Ювентус, са загубили 976 милиона паунда само до края на миналия сезон, който бе удължен до лятото.

Финансовите щети за отборите идват най-вече от две насоки - липса на приходи от билети и намалени приходи от телевизионно излъчване.

"Няма съмнение, че това е един от най-тежките периоди в историята на футболната индустрия. Безопасното завръщане на феновете по стадионите е един от основните приоритети за футбола по света", коментира един от ръководителите на Deloitte Дан Джоунс.

Всяка година Deloitte изготвя списък с 20-те най-богати клуба в Европа, подреждайки ги по размера на годишните приходи.

За сезон 2019/20 на първо място е Барселона с 627,1 милиона паунда, пред Реал (627) и Байерн (556). Манчестър Юнайтед (509) и Ливърпул (489.9 млн.) допълват челната петица, а в топ 20 има общо седем английски, четири немски, три испански, три италиански, два френски и един руски отбор.