„Последният танц на Джибрил Сисе“. Така започва материалът на Кишан Вагела от „Дейли Мейл“, след като се разбра, че ливърпулският герой от Истанбул е стъпил на американска земя, за да подпише с четвъртодивизионния полупрофесионален тим "Панатинайкос" Чикаго.

Сменящият периодично цвета на косата си през годините Сисе, който през август ще чукне 40, не е играл организиран футбол от 3 г. През 2018-а носителят на Купата на конфедерациите с Франция напусна швейцарския "Ивердон" и се премести в Италия, но така и не изигра нито един мач за Виченца. Това ще е 14-ият клуб в кариерата на Сисе. По време на околосветската си обиколка той кацна и в една от отвъдморските територии на Франция – в Реюнион в Индийския океан, където порита мимолетно за "Сен Пиероаз".

Джибрил ще се запомни най-вече с безмилостния си удар от бялата точка за триумфа на "Ливърпул" срещу "Милан" във финала на Шампионската лига през 2005-а, двата си гола за 3:1 над ЦСКА Москва за Суперкупата на Европа същата година, както и с попадението през 2006-а в битката за ФА Къп, спечелена срещу "Уест Хем" по примера на Истанбул – наваксване за 3:3 и дузпи...

През лятото на споменатата 2005-а Сисе се изправи и срещу българския ЦСКА – в последния, трети квалификационен кръг за влизане в Шампионската лига. Той вкара първия гол в София за успеха на действащите континентални първенци с 3:1.

Иронията на съдбата е, че 16 години след мача в София Сисе може да дебютира за новия си отбор срещу... българи. Това би бил тимът на "Миньор" Чикаго. Лично основателят на клуба Николай Василев се зае да уреди контрола между двата отбора.

„Преди пандемията "Миньор" играеше в Метролигата, а след като отново се отвориха стадионите и залите, започнахме в Премиерлигата и ни предложиха да останем в нея. Двете дивизии са равноправни по документи, но реално в Метролигата има повече добри тимове. Панатинайкос е нов клуб – "Левски" Чикаго игра контрола с тях и ги би с 4:1, два пъти вкара Танко Дяков – каза за „Мач Телеграф“ Василев. - В Чикаго има над 20 лиги и най-добрите отбори играят през седмицата за Щатската купа на Илинойс. Там има голяма вероятност "Миньор" Чикаго да срещне "Панатинайкос". Левски играе в първенството само за над 30-годишни и е възможен единствено приятелски мач, какъвто се и проведе. Ще звънна на ПАО да направим контрола другата седмица и с "Миньор". Да излезем срещу Сисе ще е вълнуващо!“

„Дейли Мейл“ отбелязва, че "Панатинайкос" Чикаго е основан от Димитриос Хронопулос и неговия син Дени. Все пак Сисе игра за гръцкия гранд, като с него е единствената клубна титла от национално първенство в кариерата му. Джибрил триумфира като шампион на Гърция през 2010-а.

Французинът, който се прочу и като диджей, и с домашно насилие, има и разтърсваща история от "Ливърпул". А именно – как кракът му е щял да бъде ампутиран. „Когато ми счупиха на две места крака в Блекбърн, кръвта ми е спряла да циркулира. Само бързата намеса на докторите на "Ливърпул" са ме спасили от ампутация“, признава Джибрил, който сега се впуска в своята американска авантюра с български привкус...