Копа Америка ще се проведе „със или без фенове“, независимо от ситуацията с коронавируса, заяви спортният министър на Колумбия малко след по-малко оптимистичните коментари от президента на съдомакина на надпреварата Аржентина.

„Копа Америка остава по план от началото: Аржентина и Колумбия. Анализите на президента на Аржентина са важни“, каза Ернесто Лусена, който се възстановява от COVID-19, за вестник El Tiempo, преди да каже, че президентът на Южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ е повторил: „Копа ще се проведе със или без публика“.

По-рано в четвъртък, аржентинският президент Алберто Фернандес заяви, че пандемията поставя под въпрос провеждането на надпреварата. „Не искам да развалям шоуто на Копа Америка, но мисля, че трябва да сме много разумни и внимателни. Все още имаме време, за да видим как ще се развие ситуацията и как ние можем да се справим с проблема“, сподели той.

Аржентина трябва да приеме откриващия мач от турнира на 13 юни. Финалът ще се изиграе в Колумбия на 10 юли. Това е първият път в 105-годишната история на надпреварата, в който два домакина ще приемат изданието. Лусена добави, че „не е обсъждано“ Колумбия да приеме сама турнира. Копа Америка трябваше да се проведе миналата година, но бе отложена с 12 месеца поради пандемията.

Гостите на турнира Австралия и Катар се оттеглиха, което остави само 10-те държави от Южна Америка в съревнованието. Мачове при закрити врати станаха нормално явление в Колумбия от март 2020, но през март тази година, Лусена каза, че стадионите в страната ще бъдат запълнени до 30% от капацитета си.

В последните седмици, колумбийското правителство наложи, а след затегна, серия от рестрикции, за да предотврати трета вълна на инфекциите, която притиска здравната система и я изправя на ръба на колапс. Вечерен час е наложен в Аржентина от началото на април.

Във вторник, КОНМЕБОЛ обяви, че ще осигури 50 000 дози от китайската ваксина срещу коронавирус Sinovac за южноамериканските футболисти преди Копа Америка. Вирусът доведе до 2.5 млн. инфекции и над 67 000 жертви в Колумбия. В Аржентина, има 2.6 млн. заразени и над 58 000 жертви. Няколко клуба в двете страни изпитаха бумове на заразени от новия вирус. /БГНЕС