Отборите на Реал (Мадрид), Барселона и Ювентус, които и досега не са се отказали от създаването на европейската Суперлига по футбол, обявиха официално, че не планират да го правят.

Нещо повече - готови са за разговори с УЕФА и ФИФА за търсенето на реализация на проекта. Те обаче са разочаровани от оказвания им натиск.

Снощи УЕФА обяви, че срещу тези три клуба започват дисциплинарни процедури, които се очаква да доведат до сериозни наказания за тях.

В същото време беше съобщено, че другите 9 учредители на Суперлигата – Ливмърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Тотнъм, Атлетико (Мадрид), Интер и Милан ще бъдат глобени с 5 процента от приходите си от европейските клубни турнири в рамките на един сезон.

В общата декларация на Реал, Барселона и Ювентус пише:

„Клубовете-учредители понесоха и продължават да понасят недопустим натиск, обиди и заплахи да се откажат от проекта, направени от трети страни. Това е напълно неприемливо на фона на законите и позицията на Спортния трибунал, който вече отсъди в полза на предложението за Суперлигата, нареждайки на ФИФА и УЕФА да се въздържат пряко или косвено от каквито и да е действия, които по някакъв начин рискуват да затруднят процеса.

Със съжаление отбелязваме, че нашите приятели и партньори основатели на проекта се оказаха в противоречива позиция, след като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Те действат непоследователно.

Въпреки това, като се има предвид, че финансовите проблеми, които принудиха 12-те клуба да обявяват учредяването на Суперлигата, не са изчезнали, ние отново повтаряме, че за да уважаваме нашата история, за да почитаме ангажимента си към нашите заинтересовани страни и привърженици, от полза на футбола и за неговата финансова устойчивост, ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА".