Най-малко осем играчи от националния отбор на Венецуела са дали положителни тестове за COVID-19, заяви бразилският министър на здравеопазването няколко часа преди турнирът да стартира. Марсело Кирога даде пресконференция, на която допълни, че четирима треньори от щаба на Венецуела и трима футболисти на Боливия също са заразени с коронавирус.

„Всички са добре. Те са изолирани в хота си, заедно с тези, които са имали контакт с тях“, отсече здравният министър. Малко по-късно южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ актуализира общата сума и информира, че 13 членове на венецуелската делегация са дали положителни резултати. Капитанът на страната Томас Ринкон разкри в социалните мрежи, че е един от тях: „Съжалявам дълбоко, че няма да мога да представлявам своята родина“. Късно снощи Венецуела загуби от домакина Бразилия в откриващия двубой на турнира.

Междувременно трима боливийски играчи и един член на техния персонал също са с положителни тестове за COVID-19. Тази вечер от 03:00 часа страната трябва да изиграе първия си мач срещу Парагвай (пряко по Arena Sport 2 Serbia). Футболната федерация на страната добави, че всички заразени са в изолация.

Това е поредната лоша новина за противоречивия, пострадал от пандемията турнир на Южна Америка. Малко вероятно е епидемията да наложи отмяна на мачове. CONMEBOL заяви, че ще позволи неограничени промени по съставите на отборите за Копа Америка. Венецуела вече повика 15 нови футболисти като заместители.

Всичко това обаче допринася за главоболието на организаторите, които вече са изправени пред редица откази на спонсори (Mastercard, биреният гигант Ambev и компанията за алкохолни напитки Diageo вече го сториха). Селекционерът на Бразилия Тите каза, че съжалява, че петкратните световни шампиони, които и без това са големи фаворити, ще трябва да се изправят срещу отслабена Венецуела.

Епидемиолозите пък предупреждават, че турнирът може да обостри огнището на COVID-19, който вече е отнел близо 485 хиляди живота в Бразилия – на второ място след САЩ. Мачовете от Копа Америка ще се провеждат на празни стадиони, включително финалът в Рио де Жанейро на 10 юли.