Целият свят искаше Аржентина и Бразилия да играят на финала на Копа Америка. И го получи! Двата най-успели отбора на континента един срещу друг. Двамата идоли Лионел Меси и Неймар един срещу друг! И то къде – на митичния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро.

Не за първи път Аржентина и Бразилия се срещат във финала. Историята започна през 1937 година, когато „гаучосите“ спечелиха Копа Америка. Но оттогава над Буенос Айрес все едно тегне проклятието, с което се бори Меси в националния отбор. Нито веднъж повече Бразилия не загуби финал срещу големия враг – два пъти за Копата през 2004 и 2007-а, както и за Купата на конфедерациите през 2005. В тези мачове Меси игра само веднъж – при 0:3 през 2007-а.

Всъщност бразилската доминация в големия сблъсък стана много осезаема в последно време. При последните шест елиминационни мача между тях все се радват в Рио де Жанейро. Последната победа на Аржентина в мач извън групова фаза е на Копа Америка през 1991-а. Бразилия не познава поражение от „гаучосите“ в официален двубой от световната квалификация през 2005-а, когато падна с 1:3.

Сега или никога за Лионел Меси! Толкова много критики търпи идолът, защото така и не печели голям трофей с Аржентина. В колекцията му има само едно олимпийско злато от Пекин 2008. А това е крайно недостатъчно, за да достигне аурата на Диего Армандо Марадона в сърцата на аржентинските фенове. Меси ще се бори с още един демон – „Маракана“. Именно там Лео получи приза за футболист №1 на Мондиал 2014, но на финала Германия победи неговия тим с 1:0 и се окичи със славата.

Неймар пък размаха пръст на всички свои сънародници, които не подкрепят Селесао. В последните години националният отбор не е толкова обичан, колкото в миналото. „Аз съм горд бразилец – написа нападателят в инстаграм. – Моята мечта винаги е била да играя за националния отбор на Бразилия. Всички трябва да подкрепят „селесао“. Ако някой не го прави, уважавам го, но да върви по…“

Каземиро, звездата на Реал (Мадрид), ще бъде лично отговорен за Меси на терена. „Зоната, където действа той е, моята – каза дефанзиввият халф. – Но аз не мога да го опазя сам. Нуждая се от съотборници. Отборът стартира с Неймар и Ричарлисон, завършва с вратаря. Един тим се защитава с 11 и атакува с 11 играчи.“

Меси е безспорната звезда на Копа Америка тази година. Вече вкара 4 гола и даде 5 асистенции.  Най-накрая откри стила си от „Барселона“ и в националния отбор. „Лео е с една глава над всички нас – каза съотборникът му Родриго де Паул. – Той опитва да ни помага. Всички сме на един път. Важно е само Аржентина да спечели.“

Южноамериканската конфедерация КОМНЕБОЛ започна преговори с бразилското правителство големият мач да не е съвсем без публика. Целият турнир мина при закрити врати. Шефовете на футбола на континента зоват да се пуснат 10 процента от капацитета на „Маракана“.

Материал на "Труд"