Новото попълнение на ПСЖ Серхио Рамос даде интервю пред „Екип“. В него легендарният защитник на Реал М и Испания прави равносметка на 16-годишния си престой на „Сантяго Бернабеу“, както и за бъдещето си. 35-годишният Серхио сподели мнението си за Мбапе и възможността да играе с него и Неймар, както и представянето на червените фурии на Евро 2020.

Рамос, кое натежа, за да подпишете с ПСЖ?
- Предложението за двегодишен договор, условията и перспективите за мен и семейството ми, спортният проект. Всичко това ме накара да приема. ПСЖ показа, че ме иска и държи на мен, което окончателно ме спечели.

Сигурно не ви е било лесно да напуснете Реал?
- Преживях прекрасно време в Мадрид, минаха много години и пазя всичко красиво, което се е случило там. Тъжно е да напуснеш място, която ти е дало толкова много, но аз идвам в един нов великолепен дом. Много съм щастлив, нямам притеснения, че ще се интегрирам. Харесвам предизвикателствата и искам да продължа да печеля и тук. Много се вълнувам да правя история и мисля, че дойдох в правилния отбор.

Готов ли сте да се изправите срещу бившия си отбор, ако така реши жребият?
- Мислите ми са насочени само да се представя на най-високо ниво и да допринеса с моя опит. Тук съм, за да започна от нулата. Не идвам като шампион, а да се присъединя към този страхотен отбор. Да се надяваме да направим страхотна година. Ще видим какво ще се случи. Мадрид винаги ще е в сърцето ми. Ако спечелим, няма да се зарадвам. Никога не бих го направил, защото Реал заслужава цялото ми уважение, а също и феновете на отбора.

Четири пъти сте вдигали Шампионската лига, а сега ще участвате с отбор, който се стреми да ликува за първи път…
- Всички обичаме да побеждаваме и какво по- хубаво от това да дойда в клуб с 51-годишна история, който все още не е успял да го постигне. Този успех би бил исторически! В личен план да спечеля за пети път трофея би било невероятно.

Обявиха ви за един от трите най-велики трансфера на ПСЖ, чувствате ли се такъв?
- За мен е чест и оценявам мнението на хората. Ще се сблъскам с нова държава, култура и фенове. За мен не е проблем да живея под постоянен натиск. Критиките никога не са ме отчайвали, а от друга страна, комплиментите не са ме карали да не стъпвам по земята. Живея с футбола на 100%. Това е моят приоритет, другият е семейството. 

Привържениците на ПСЖ държат футболистите да оставят сърцата си на терена.
- За мен не е проблем, защото цял живот правя именно това, независимо дали съм играл добре или не толкова.

Бяхте лидер в съблекалнята на Реал и се очаква да бъдете такъв и в новия си отбор…
- Лидерите се избират от съотборниците. Дълги години се чувствах такъв по отношение на клуба, от който идвам. Но никога не съм парадирал или хвалел, че съм лидер, че съм капитан. Във всеки отбор има различни роли. ПСЖ има профила на голям клуб и аз съм тук да помогна. Не съм дошъл, за да измествам някого. Тук съм, за да добавя своя опит и мотивация. С течение на времето ще видите как играчите излъчват лидера.

Твърди се, че на ПСЖ като че ли липсва опит?
- Не мисля, че е така. Неймар, Мбапе, Маркиньос, Верати - това са играчи в разцвета ни силите си и притежават достатъчно опит. Визитките им говорят достатъчно. Трябва обаче да се отбележи, че опитът невинаги ви доставя радостта от победата. Футболът включва много фактори. Трябва да имате тази комбинация от опитни и млади играчи и оттам да се опитате да се доближите до успеха. Във футбола няма нищо, което да ви гарантира трофеи.

Какво според вас липсва на ПСЖ, за да спечели Шампионската лига?
- Дойдох в клуб с ясен и реален спортен проект, на който му липсва много малко. Надявам се догодина да можем да кажем, че сме постигнали прекрасен успех в Шампионската лига. За това мечтаят клубът и феновете.

Как намирате физическото си състояние?
- Чувствам се отлично. През лятото си починах физически и психически. Идвам с ентусиазъм и батериите ми са презаредени. Сега, когато се присъединих към отбора, трябва да вляза в добро физическо състояние и оттам да се опитам да дам най-доброто от себе си за доброто представяне.

Колко още време се виждате да играете на високо ниво?
- Няма как да отговоря с точност, тъй като могат да се появят странични фактори. Мисля, че ако всичко е наред, мога да се представа на ниво още три или четири години. Виждам как се справят Киелини или Бонучи, с които съм почти връстник. Знам какво мисля и как се чувствам. Денят, в който видя, че тялото ми не реагира, както искам или не съм добре физически, ще си остана вкъщи и ще се пенсионирам. Днес изглежда възрастта е важно възприятие, но за мен това е представянето. Убеден съм, че в момента все още мога да се състезавам на най-високо ниво.

Не попаднахте в състава на Испания за Евро 2020, очаквате ли да получите повиквателна за националния отбор?
- Надяваме се да е така. За мен националният отбор е нещо много важно, там е нужен манталитет. Бих искал да играя на европейско и световно първенство и ще се старая така на терена, за ме поканят пак.

Трудно ли ви беше да наблюдавате турнира по телевизията?
- Не само ми беше тежко, а това е нещо, което почти не ми се беше случвало. Когато не празнувате със семейството рождения ден на брат си в продължение на 16 години, защото той съвпада с ангажименти с националния отбор… Не беше лесно. Испания обаче показа добро лице на европейското първенство. В отбора има страхотна сплав от опитни и млади играчи. Надявам се, че и за мен ще има място в него.

Мислите ли, че в Испания не се отнасят подобаващо към големите играчи?
- Не искам да го вярвам, но всички знаем, че е така. Годините си минават и винаги се случва едно и също. Имаме проблем като държава, философията ни не се променя. Виждам как се отнасят към ветераните Бонучи и Киелини – в Италия те са герои!

Мбапе все още не е подписал нов договор, какво бихте го посъветвали?
- Никога не казвам какво трябва да направи някой. От моя опит бих могъл да му дам съвет насаме. Бих искал той да продължи в ПСЖ, защото обичам да играя с най-добрите. Когато вземеш решение да останеш или напуснеш, това е много лично. Не знам какво има предвид Килиан, но той определено е от футболистите, които правят разлика. Мбапе е много млад и е част от страхотен отбор, с който може да спечели всичко. Ако мога да му предам моя победен дух, ще се радвам много.

Мнозина биха се подписали, че следващият отбор на Мбапе ще се казва Реал?
- Мадрид е най-добрият клуб в света. Затова големите играчи в даден етап от кариерата минават през „Сантяго Бернабеу“. Може би това ще се случи един ден и с Мбапе, но сега го искам в Париж, в моя отбор.

 

Превод на "Тема спорт"