Андора се подготвя за световната квалификация с Англия на „Уембли“ в неделя, а капитанът на тима Илдефонс Лима сподели, че по-малките национални отбори играят „футбол, който е по-чист“.

Лима, който има над 130 мача за Андора, отвърна на коментар на Гари Линекер, който през март написа в Туитър след победата на Англия над Сан Марино с 5:0 следното: „Със сигурност достигнахме етапа, в който най-нискоранкираните тимове трябва да играят помежду си, за да си осигурят правото да играят на такова ниво. Нещата станаха отвъд безумни“.

„Ако Линекер беше роден в Андора, той нямаше да играе срещу големи отбори? Защо? Това е страна също както и Англия. Не е проблем за голям отбор да играе веднъж в годината с нас. Това е като предсезонен мач. Не е проблем за тях…добре е за футбола, че има такъв футбол, а именно по-чист. Мачът с Англия е голям двубой, но за нас, срещата със Сан Марино е по-важна. Това е шанс да победим“, започна Лима в интервю за Goal.

През 2017 Андора хвърли бомба, след като надви Унгария с 1:0 в квалификационна група за Мондиал 2018. През март, в последния кръг от квалификации за Мондиала, Линекер беше опроверган, след като Люксембург надви Ирландия, а Северна Македония шокира Германия с 2:1. Капитанът на ирландците Шеймъс Коулмън определи поражението като „унизително“.

„Този мач срещу Англия ще бъде купон за нас. Късметлии сме, че ще имаме възможност да играем на стадион като „Уембли“ срещу английския национален отбор с невероятна атмосфера срещу тези големи играчи. Страхотно е, защото малките отбори трябва да играят конкурентни мачове. Когато играеш срещу Англия, нормалното е да загубиш, но когато играеш срещу Сан Марино или други малки тимове, които са по-добри от теб, можеш да вземеш точки и да бъдеш по-конкурентен. Тогава, когато играеш срещу по-големи отбори, те ще трябва да играят дори по-добре, за да те победят“.

„Преди 25 години, тимовете щяха да се изправят срещу Исландия, очаквайки да победят. Сега те се изправят срещу исландците, които са много добър отбор. Големите тимове трябва да играят срещу малки тимове, за да знаят, че са големи. Не е голяма работа за водещите отбори да играят срещу национални отбори като нас веднъж годишно, защото е добре за футбола и духа на играта“, завърши Лима. /БГНЕС