Въпреки вълната от враждебни реакции към плана за провеждане на световното първенство по футбол на всеки две години, ФИФА ще се консултира днес със своите 211 федерации с надеждата да получи подкрепата им за идеята.

През последните седмици ФИФА активно прокарва идеята за двугодишно световно първенство, а не на всеки четири години. Това не е скорошна идея на централата, а бе мечта през 1999 г. и на бившия президент на световния футбол Сеп Блатер. Сега тя е възобновена от директора по развитието на ФИФА Арсен Венгер. Въпросът нарушава всички спортни и икономически баланси - между клубове и национални отбори, международни първенства и състезания и предизвика каскада от критики не само в европейския футбол, но и сред представители на лигите по света, играчи и фенове. 

В системата на гласуване, в която всяка федерация има глас в Конгреса на ФИФА, независимо от нейния размер, перспективата за увеличаване на приходите се усеща достатъчно, за да съблазни множество африкански, азиатски или океански гласоподаватели, които черпят от маната на Световното първенство по футбол. ФИФА е успяла да играе роля и като събере в Доха група от бивши играчи и треньори - „легенди“, които изпълняват ролята на посланици на идеята на по-често световно първенство.

Преди няколко седмици обаче се формира фронт на отхвърляне на желанието на ФИФА, ръководен от европейските и южноамериканските конфедерации, УЕФА и Конмебол, както и от представители на световните лиги и европейските клубове. 

Никой не знае как ФИФА ще се справи с опозицията, а президентът на световната централа Джани Инфантино иска да се вземе решение на проблема преди края на годината, пише "Труд".

Европейската клубна асоциация (ECA) миналата седмица поиска „подробни преговори“ с ФИФА „и съвместно одобряване на международния календар“, като по този начин претендира право на вето срещу предложението.