Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че провеждането на Световно първенство на всеки две години ще „убие футбола“ и предупреди, че европейските страни могат да бойкотират турнира.

Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер има за задача да проучи дали съкращаването на разстоянието между финалите от четири на две години е възможно. Проучването за гъвкавост на французина идва след молба на Саудитската футболна асоциация до Конгреса на ФИФА през май, докато КОНМЕБОЛ – Южноамериканскта футболна конфедерация, отправи подобна молба през ноември 2018.

Висшата лига и Английската футболна лига вече изразиха опозицията си срещу въпросните планове заедно с други членове на групата на Европейските първенства. Чеферин вярва, че плановете са „срещу основните принципи на футбола“ и разкритикува ФИФА за това, че не се е консултирала с УЕФА преди да обяви публично плановете. Запитан относно това как УЕФА би блокирала провеждането на Мондиал на всеки две години, словенецът отвърна за The Times: „Можем да решим да не участваме в него“.

„Доколкото знам южноамериканците са на същото мнение, така че успех с подобна идея. Мисля, че никога няма да се случи, тъй като е срещу основните принципи на футбола. Да играеш всяко лято едномесечен турнир, за играчите това е убийствено. Ако е на всеки две години ще се сблъсква със Световното първенство за жени, с олимпийския футболен турнир. Стойността е заради факта, че е на всеки четири години, чакаш го. Подобно на Олимпийските игри това е огромно събитие. Не виждам как нашите федерации ще подкрепят подобен план. Надявам се от ФИФА да се вразумят, защото не виждам друг подход освен конфедерациите да не разговарят с нас. Те не дойдоха, не ни се обадиха, не получих писмо или нещо такова. Просто чета медиите“, завърши той.

Според предложените промени в международния календар, всяка година ще има голям турнир. ФИФА предлага да има намали международните прозорци на един или максимум два, през октомври и март, като нито един национален отбор да не играе повече от седем мача, включително плейофите. „Опитах да създам календар, който е ясен, лесен за разбиране и е модерен. Уважавайки този 80-20% баланс вярвам, че ако бях в клуб, щях да се подпиша с две ръце за програмата. Мисля, че по-доброто разделение между клубен и национален футбол ще подобри качеството на концентрация и при двете страни“, каза Венгер. /БГНЕС