Джани Инфантино, президентът на ФИФА, защити идеята за провеждането на Световното първенство по футбол на всеки две години по време на посещение в Израел. „Супербоулът се организира всяка година, защо да не се прави Световно първенство на всеки две години?“, попита той, цитиран от "Марка".

За лидера на ФИФА тази промяна не би означавала загуба за състезанието. "Много критици казват, че това би било вредно, но проучванията на ФИФА уверяват, че това няма да намали магията на турнира, тъй като честотата му няма да повлияе на качеството и репутацията му", каза той.

ФИФА провежда проучване за осъществимост на проекта въпреки критиките от страна на някои федерации, клубове, играчи и фен групи. "Вече решихме, че ще има Световно първенство с 48 отбора, започващо през 2026 г. А дали то ще се проведе в през две или четири години, затова все още водим консултации. Това е магически турнир, би трябвало ще се провежда по-често ", добави той, цитиран от "Труд".

Инфантино е убеден, че е необходимо да се играе на световно първенство на всеки две години: "Репутацията на едно събитие зависи от неговото качество, а не от честотата му. Всяка година имате Супербоул, Уимбълдън или Шампионската лига и всички се вълнувани и чакат."

Ако се реализира Световно първенство с 48 отбора, вероятно и България ще има шанс да се класира като трети отбор в квалификационната си група.

Инфантино е предложил Израел и други държави от региона да бъдат домакини на Световното първенство през 2030 година, съобщиха от офиса на израелския министър-председател Нафтали Бенет.

Домакинството на турнира след 9 години е желано и от страни в Южна Америка - Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили. Има интерес и от Великобритания и Ирландия, Португалия и Испания, както и от Китай. България също имаше желание да приеме шампионата заедно със Сърбия, Румъния и Гърция, но до официална кандидатура не се стигна. Домакинът ще бъде обявен през 2024 година. След световното първенство в Катар през 2022 г. първият Мондиал за 48 отбора ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико през 2026 година.