Организаторите на Суперлигата промениха концепцията за проекта си и вместо затворен турнир за избрани отбори, вече предлагат достъп за всички, съобщава ДПА, позовавайки се на официален документ.

В него се критикува форматът на Шампионската лига и той е изпратен до Еврокомисията и Европарламента.

Очаква се през лятото на 2022 Съдът на Европейския съюз да вземе решение дали УЕФА има правото да остане монополист по отношение на организацията на международни клубни турнири. В миналото той е взимал решения срещу монопола, но в спортове като баскетбол и други.

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и "Виртшафтсвохе" също съобщават, че концепцията за алтернатива на Шампионската лига е във формат от горна и долна дивизия, всяка от които включваща по 20 отбора.

Тя не е заместник на вътрешните първенства и турнирът ще се играе на свободните дати. Организаторите на Суперлигата твърдят, че Шампионската лига предлага твърде малко качествени мачове, че водещите футболисти не се срещат достатъчно често на терена и че завързаните мачове са едва в края на сезона.

Това води до липсата на интерес от младите и съответно намаляване на броя на привържениците. Първоначалният план бе за създаването на турнир от затворен характер и с 12 постоянни участници.