Бизнесменът, който организирал полета през 2019, който се разби и отне живота на аржентинския футболист Емилиано Сала бе намерен за виновен в застрашаването безопасността на самолета.

67-годишният Дейвид Хендерсън бе признат за виновен с единодушна присъда от десет на две заради смъртта на играча от заседателите във Върховния съд в Кардиф. Самолетът, превозващ 28-годишния Сала, катастрофира в Английския канал през януари 2019, убивайки нападателя и 59-годишния пилот Дейвид Иботсън. Сала бе подписал с Кардиф, който тогава се подвизаваше във Висшата лига, рекордната за клуба сума от 15 млн. паунда от френския Нант.

Седем часа и половина отне на съдебните заседатели, съставени от седем мъже и пет жени, да признаят за виновен Хендерсън, операторът на самолета, след като съдебният процес изслуша, че той е уговорил полета с футболния агент Уилям „Уили“ МакКей. Той помолил Иботсън да пилотира самолета, тъй като бил на почивка с жена си в Париж. Иботсън, който редовно пилотирал за него, нямал търговско разрешително за пилотиране, квалификация за летене през нощта и лицензът му да пилотира едномоторния „Пайпър Малибу“ бил изтекъл.

Съдията изслуша как мигове, след като разбрал, че самолетът е паднал, Хендерсън изпратил съобщения на няколко души, казвайки им да запазят мълчание по случилото се. Хендерсън призна в съда, че се страхувал относно разследване в бизнес уговорките му. Делото срещу него се води във Върховния съд в Кардиф, обвинен в това, че е застрашил безопасността на самолет. Хендерсън вече пледира виновен за отделно нарушение в опит да разтовари пилот без валидно разрешение или оторизация.

Съдията пусна Хендерсън под гаранция, за да се върне и да бъде осъден по двете провинения на 12 ноември. Той е изправен пред максимални присъди от пет години зад решетките за застрашаване безопасността на самолета и две години за по-лекото обвинение.