Седемкратният европейски шампион Милан спечели първата си точка в група „B“ на Шампионската лига, след като завърши 1:1 с Порто на „Сан Сиро“.

Гостите откриха резултата чрез Луис Диас, а до щастливия хикс се стигна след нелеп автогол на Кансел Мбемба. „Росонерите“ изиграха изключително слабо първо полувреме, през което португалците изтърваха куп изгодни положения. Изненадващо в стартовия състав на Милан не започнаха Златан Ибрахимович и Франк Кесие.

Спечелената точка запазва теоретичните шансове на гранда от Милано да се пребори поне  за третото място, както и илюзорни шансове дори да излезе от групата и да продължи към 1/8-финалите. Италианският клуб остава на последното място с 1 точка, а Порто е с 5 пункта на втората позиция. От 22 часа е другият двубой от групата между Ливърпул и Атлетико Мадрид.

Гостите от Португалия започнаха шеметно двубоя. Още преди да е изтекла и 1-ата минута Еванилсон се озова зад отбраната на италианците, а ударът му профуча покрай гредата. Нападателят на Порто обаче се намираше в засада.

Португалците продължиха да атакуват и 6-ата минута Луис Диас смрази трибуните на „Сан Сиро“. Колумбийското крило матира Татарушану за 0:1, след като получи перфектен пас от Груич, който отне топката от Бенасер.

Отбраната на „росонерите“ продължи да прави гаф след гаф, а гостите се редуваха да правят пропуски. Груич би в аут в 10-ата минута, а в 17-ата минута Татарушану изби в корнер удар с глава на Мбемба.

За ужас на тифозите по трибуните безидейната игра на Милан продължи, а португалците не успяваха да реализират второ попадение и да убият интригата. В 25-ата минута румънският вратар на домакините отново се прояви, спасявайки удар с глава на Тареми. Последваха две нови великолепни прояви на Татарушану след изстрели на Пепе и Груич.

Милан създаде първата си по-добра възможност за гол едва в 33-ата минута, когато Жиру стреля отдалеч, но Коща изби в корнер. Салемакерс би в аут в добавеното време на първата част, а паузата дойде след неточен изстрел за гостите дело на Оливейра.

След почивката „росонерите“ показаха лек импулс в играта си. Хората на Пиоли обаче така и не успяваха на затворят обръча пред вратата на португалците. Вместо това гостите се разминаха на косъм с удвояване на преднината им след удар на Еванилсон с глава, срещнал напречната греда.

Милан стигна до равенството в 61-ата минута след нелеп автогол на Кансел Мбемба. Бенасер стреля от фаул, топката се отби в стената, след което тя стигна до Жиру, чийто шут бе отразен от Коща. Влезлият след почивката Калулу стигна първи до нея и центрира успоредно на голлинията, а Мбемба я прати в собствената си мрежа.

Четвърт час преди края на терена се появи и Златан Ибрахимович, който прати топката в мрежата в 83-ата минута, но попадението му бе отменено. До края нито един от двата отбора не успя да вкара победно попадение.

Милан – Порто 1:1

Голмайстори: 0:1 Луис Диас (6), 1:1 Кансел Мбемба (61-авт)

Милан: Татарушану, Калабрия, Романьоли, Томори, Ернандес, Бенасер, Тонали, Салемакерс, Б. Диас, Леао, Жиру

Порто: Коща, Марио, Пепе, Мбемба, Заиду, Отавио, Груич, Оливейра, Л. Диас, Еванилсон, Тареми