Днес от 21:45 часа Дания гостува на Шотландия, но мачът е без значение. Червеният динамит вече се класира за Мондиал 2022, след като е с пълен актив от 27 точки в Група F. По този повод официалният сайт на ФИФА потърси селекционера Каспер Хюлманд, който има големи очаквания към отбора си за турнира през следващата година.


Дания е с 9 победи от 9 мача в квалификациите, отбелязала е 30 гола и е допуснала само един. Вероятно сте доволни, нали?
– Освен попаденията и сухите мрежи трябва да отбележим, че вратарят ни Каспер Шмайхел трябваше да направи само 5 спасявания в тези срещи. Невероятно, това показва колко силни сме. Никога не сме очаквали подобна статистика и тя е много специална. Но ние можем да бъдем още по-добри. Смятам, че този отбор има потенциал да достигне друго ниво. Спомням си полуфинала от Евро 2020 срещу Англия и съм убеден, че можем много повече.

Има ли опасност от психологическа гледна точка вашите играчи, идващи от малка страна, да посърнат срещу съперници като Италия, Бразилия и Германия на световното първенство догодина?
– Невъзможно е, това не сме ние. След загубата на „Уембли“ от Трите лъва футболистите бяха толкова разочаровани, защото усещахме, че можем да спечелим, а след това и да вдигнем трофея. Но това ни кара да искаме повече и ни дава допълнителен глад, когато дойде Мондиал 2022. Знам, че тези по-големи държави, които споменавате, имат по-сериозен шанс обективно да триумфират. Но ние имаме своите мечти и можем да спечелим.

Много експерти смятат Дания за скрит фаворит за световната титла догодина. Какво смятате по тази тема?
– Мисля, че е страхотно, защото означава, че очевидно правим нещо правилно. За мен единственото по-хубаво би било, ако кажат, че сме един от фаворитите. Знаем, че сме качествен отбор и можем да се конкурираме с всеки. Ние сме окей с това, че ни имат за претендент за трофея.

Вашият асистент Мортен Вигхорст ни разказа за любовта, която Дания все още има към онзи страхотен отбор от Мондиал 1986, и как тя засенчва дори уважението, с което се радват победителите от Евро 1992. Усещате ли, че страната се влюбва и във вашия отбор по този начин?
– Със сигурност. Трудно е да се сравняват различни периоди. Онзи отбор на Дания през 80-те години на миналия век не спечели трофей, но спечели сърцата на хората. Фенове по целия свят говореха за тях. Това беше тим, който оказа истинско влияние с футбола, който игра. В момента нашият отбор прави същото.

Все повече фенове от цялата планета симпатизират на Дания. От една страна, заради страхотните резултати и атакуващия футбол, но също така и заради ситуацията с Кристиан Ериксен, който колабира в първия ви двубой с Финландия…
– Прави сте. Но когато преживеете подобно нещо, което тества вашата идентичност и ценностите на тима, може да кажете, че имате страхотен отборен дух. Изключително горд съм от моя щаб и играчите, а също така и от държавата Дания като цяло. Лекувахме се заедно. Това е още един пример какво може да направи футболът. Имаме две цели – едната е да спечелим нещо, а другата да вдъхновим и обединим нацията. Втората вече сме я изпълнили. Следващата стъпка, разбира се, е да грабнем трофей.

Превод на "Тема спорт"