Има ли човек, който да не е спорил по темата дали Диего Марадона е по-велик от Пеле? Има ли фен, който не обича да гледа зрелищен футбол? Кой не знае имената на Лионел Меси, Лаутаро Мартинес, Анхел ди Мария, Неймар, Алисон и Тиаго Силва? Има ли човек, който да не е чувал за футболните войни между Аржентина и Бразилия? Тази вражда е по-силна от всяко дерби и разпалва страстите още с произнасянето на имената на двата тима. И е нормално, защото това са хегемоните по футболни трофеи в Южна Америка. А тази вечер в 01:30 часа светът отново ще спре дъха си за вечната футболна класика.

Вторият в класирането на световните квалификации в зона Южна Америка приема лидера в Сан Хуан. Селесао стана първият отбор от континента, който си осигури директно място на световното първенство догодина. А гаучосите са само на крачка да го постигнат и това може да се случи още тази вечер при успех над големия съперник и издънки на тимовете под тях в класирането.

Всеки, който смята, че квалификационният мач между отборите няма да бъде решаващ, не е помислил колко голяма гордост ще бъде заложена на Суперкласикото в региона. Победителят в Копа Америка Аржентина е решен да надмине Бразилия и да покаже на Лионел Меси, че има приличен шанс през следващата година да спечели единствения липсващ трофей в кариерата му. В същото време златистите са се устремили към историческа квалификационна кампания, която може да ги превърне в отбора с най-голям точков актив – през 2002-ра гаучосите събраха 43 точки.

25 000 фенове в Сан Хуан (северозападната част на Аржентина) ще бъдат на стадиона, за да гледат как отборите ще изиграят първия си пълен мач в това издание на квалификациите (б.р. – толкова е капацитетът на съоръжението). Първата среща между двете страни през септември бе прекратена след седем минути от бразилските власти, които по странен начин решиха да приложат здравните протоколи за пандемията COVID-19.

Истинска истерия за билети се разрази в Сан Хуан. Имаше близо 4-километрови опашки, а хотелите в региона са пълни. Именно заради това местните власти преместиха по-рано първоначалното пускане на билетите от съображения за сигурност. Увереността на феновете в Аржентина е висока, тъй като техните любимци нямат загуба в 26 поредни двубоя.

Основната тема преди Суперкласикото бе решението на Лионел Скалони да извика Лео Меси в състава си, въпреки че той имаше травма и не игра в последните 3 мача на ПСЖ. Стигна се дотам, че двете страни си размениха тежки думи, но в крайна сметка шесткратният носител на „Златната топка“ ще започне още от първата минута във вечната класика тази вечер.

Най-големите имена и на двата отбора са в атака, но всъщност квалификационните им кампании се отличават със звездна защитна устойчивост. Именно Бразилия бе последният тим, който победи Аржентина през юли 2019-а. Гаучосите обаче си го върнаха през лятото, когато триумфираха в Копа Америка след успех с 1:0 над селесао във финала. Иначе златистите не са губили в световна квалификация от октомври 2015-а, когато записаха 0:2 срещу Чили.

A в навечерието на сблъсъка десният бек на Бразилия и Ювентус Данило може би описа най-добре какво ни очаква в Сан Хуан: „Това е Бразилия срещи Аржентина, има всяка съставка на глобално дерби. Това са два отбора със страхотни играчи, невероятни умения и много история“.

Материал на "Тема спорт"