Тази вечер от 21:30 до 23:00 часа българско време в Париж ще се проведе церемонията за връчването на наградите "Златна топка". Освен новия носител на най-престижното индивидуално отличие в световния футбол, ще станат ясни още победителите в категорията за най-добра футболистка, най-добър вратар (трофея "Лев Яшин") и най-добър млад футболист до 21 години (трофея Копа).

Безспорно вниманието приковава надпреварата при мъжете, където има няколко основни претенденти за наградата, връчвана от списание Франс Футбол. За фаворит номер 1 е определян аржентинецът Лионел Меси, който спечели последното издание на класацията през 2019 (през 2020 нямаше връчване на Златна топка заради пандемията от коронавирус). Звездата на ПСЖ е печелил трофея рекордните шест пъти. Той имаше силна индивидуална година, макар и да не спечели нищо с Барселона, преди да премине в ПСЖ през лятото, но пък стигна до мечтания трофей от Копа Америка с Аржентина след победа над Бразилия във финала.

Основен конкурент на Меси е голмайсторът на Байерн Мюнхен и Полша Роберт Левандовски. Нападателят е най-резултатния футболист в света през изминалата година и подобри редица рекорди, но Байерн не се представи силно при защитата на титлата си от Шампионската лига, а Полша отпадна още в груповата фаза на Евро 2022.

Донякъде изненадващо, букмейкърите поставят на трета позиция Жоржиньо. Халфът спечели Шампионската лига с Челси и скоро след това стана европейски шампион с Италия, като представянето му е на високо ниво, но надали може да се сравнява в индивидуален план с Меси и Левандовски. С малки шансове за Златната топка е и ветеранът от Реал Мадрид Карим Бензема, който поддържа постоянно високо ниво, както за клубния, така и за националния си отбор. Голмайсторът на Ливърпул Мохамед Салах се представя изключително в последните месеци, което породи очаквания, че и той може да претендира за Златната топка, но вероятността за това изглежда малка, докато звездата на Португалия и Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо е без шансове за шести успех в класацията след разочароващите резултати на Ювентус, Португалия и Юнайтед.

Според експертите за Златната топка при жените фаворитките са две - Алексия Путеяс от Барселона и Сам Кър от Челси, а при вратарите се очаква да триумфира стражът на Италия и ПСЖ Джанлуиджи Донарума, който бе с основна заслуга за успеха на Скуадра Адзура на Европейското първенство по футбол през лятото. Малко по-трудно е прогнозирането на победителя в категорията за млад футболист, но все пак фаворит там е халфът на Барселона и Испания Педри. Другите основни претенденти са Букайо Сака, Мейсън Грийнууд, Джуд Белингам, Джамал Мусиала и Джио Рейна.

Церемонията по връчването на Златната топка ще се излъчва единствено онлайн и може да бъде гледана на сайта на Евроспорт.