Днес стартира 33-то издание за Купата на Африканските нации. Първенството на Африка ще се проведе между 9 януари и 6 февруари, след като първоначално бе насрочено за юни-юли през 2021, но бе отложено с година поради пандемията от коронавирус.

Домакин на съревнованието е Камерун, който ще открие програмата на турнира с двубой срещу Буркина Фасо на 9 януари, неделя, от 18:00 часа българско време. Камерунците, които наскоро се сдобиха с нов президент на местната футболна федерация в лицето на легендата Самюел Ето‘о, са петкратни победители за Купата на Африка и са още с тимовете на Кабо Верде и Етиопия в група А, които ще играят по-късно вечерта от 21:00 часа българско време.

Действащ шампион в надпреварата е Алжир, който победи Сенегал с минималното 1:0 през 2019. Алжирците, в чийто състав личи името на Риад Марез от Манчестър Сити, попаднаха в група Е, където са още отборите на Екваториална Гвинея, Кот д‘Ивоар и Сиера Леоне. Сенегал на Садио Мане, Едуар Менди и Калиду Кулибали е в група В с Гвинея, Малави и Зимбабве.

Египет, който е рекордьор по отличия със седем, ще разчита на голямата звезда на Ливърпул Мохамед Салах по пътя към осми триумф и първи от 2010-а насам, и открива кампанията си срещу Нигерия в група D, където са още отборите на Гвинея-Бисау и Судан. Гана и Нигерия, които са следващи в подреждането по титли след Египет и Камерун съответно с четири и три трофея, също имат аспирации за триумф. Не бива да бъдат отписвани и отбори като Тунис и Мароко, които са шампиони по веднъж респективно през 2004 и 1976. /БГНЕС