Футболистите, които ще участват на Купата на Aфриканските нации през следващия месец, ще играят за клубните си отбори до 3 януари, обявиха от Конфедерацията на африканския футбол (КАФ).

Много от тях декларираха, че ще пропуснат мачове заради правилото, че клубове трябва да освободят играчите 14 дни преди континенталните първенства или световно първенство. 

КАФ обаче разреши на футболистите, чиито клубове имат мачове между 27 декември и 3 януари, да участват в тях преди да се присъединят към националните им отбори за турнира, който започва на 9 януари в Камерун.

Това е отлична новина за английските клубове, които щяха да загубят африканските си национали още на 27 декември, въпреки че част от тях постигнаха индивидуални договорки да задържат играчите си колкото се може повече преди старта на първенството.

"Решението е взето в духа на добрата воля и солидарността със засегнатите клубове заради факта, че те, както и всички членове на футболната общност, бяха засегната сериозно от COVID пандемията", се казва в писмо на ФИФА.

Това означава, че Ливърпул ще бъде с двете си големи звезди в атака Мохамед Салах и Садио Мане в дербито срещу Челси, което е на 2 януари, както и с Наби Кейта, докато Едуар Менди ще застане отново на вратата на "сините".