Новината за смъртта на Вим Янсен потопи в скръб привържениците на Фейенорд и целия нидерландски футбол. 75-годишният бивш дефанзивен халф, който страдаше от деменция, се събра на небето с един от най-близките си приятели във футбола – Йохан Кройф.

На клубно ниво Янсен прекарва почти цялата си кариера в родния Фейенорд. Част е от най-великото поколение на ротердамци, което печели КЕШ през 1970 г. Тогава на финала е победен Селтик с 2:1 в Милано. През 1974-а Вим Янсен вече е в ролята си на капитан, когато извежда Фейенорд до триумф за Купата на УЕФА с 4:2 общ резултат срещу Тотнъм в спора за трофея.

Като добавка към отличията на Вим Янсен трябва да прибавим четири титли в първенството на Нидерландия, към които още една през 1982-ра, но вече с екипа на Аякс.

Великият Йохан Кройф споделя за него: „Янсен е един от четиримата мъже в света, които си струва да слушате, когато говорят за футбол“. Доста похвален коментар, имайки предвид, че идва от един от най-влиятелните треньори в историята на играта.

Двамата с Кройф се познават отлично и са много близки, тъй като са съотборници в голямото поколение на Нидерландия от 70-те години на миналия век. Винаги усърден, Янсен се грижи за баланса на отбора в средата на терена и е един от тихите му лидери. Взима участие като твърд титуляр във всички мачове на мондиалите през 1974-а и 1978 година, когато лалетата изпускат на косъм да станат световни шампиони – губят финалите от ФРГ и Аржентина. Самият Янсен има нещастието да извърши нарушението срещу Бернд Хьолценбайн в битката за трофея през 1974-а, което позволява на Паул Брайтнер да изравни от дузпа при обрата за немците.

С Вим Янсен в състава Нидерландия стига до заключителната фаза и на Евро 1976, но трябва да се задоволи с бронза в Югославия след победа с 3:2 над домакините в мача за третото място.

За близостта му с Йохан Кройф говори и фактът, че двамата играят заедно в САЩ с екипа на Вашингтон Дипломатс в началото на 80-те, а след това Йохан помага за трансфера му в Аякс. Съвсем естествено феновете не Фейенорд не одобряват преминаването му във вечния враг от Амстердам, заради което на едно от дербитата уцелват Вим Янсен със снежна топка по окото. 

Въпреки това кратко предателство ротердамският клуб изпрати своята легенда във вечния му път със заслуженото описание: „Един от най-великите играчи в историята на нашия клуб“. Самият Вим също е ясен в биографията си: „Напусках Фейенорд няколко пъти през живота си, но винаги се връщах и останах тясно свързан с клуба. Можете да го наречете кръвна връзка“.

Кралската нидерландска футболна асоциация (KNVP) също почете паметта му: „Ротердамецът беше майстор в това да прави футбола да изглежда прост. Той се опира на добрата си техника и майсторска тактическа проницателност“. Биографът Юри ван ден Бускен пък акцентира на връзката му с Кройф: „Вим беше като твърдия диск на Йохан. Това, което Кройф имаше в главата си, Янсен го записваше. Бяха като две души с една-единствена мисъл“.

Светът разбра за здравословните проблеми на Вим Янсен през октомври 2021-ва, точно преди 75-ия му рожден ден. Тогава бе публикувана неговата биография, от която стана ясно, че страда от форма на деменция. „Въпреки тъгата семейството в същото време изпитва облекчение, че той е бил пощаден от дълга агония. Фамилията е доволна, че техният Вим е успял да запази контрола до последния момент“, пишат в сайта на Фейенорд.

Материал на "Тема спорт"