Днес се навършват 5 години от смъртта на един от най-великите футболисти в историята - поета с топка в крака Йохан Кройф. Холандският магьосник си отиде от този свят на 68 години, оставайки завинаги в сърцата на всички фенове на Аякс и Барселона. И на цяла Нидерландия. Той бе сред малцината велики футболисти, които станаха и велики треньори. Йохан беше нещо повече. Той се превърна във футболен революционер.

Най-успешният български футболист в историята Христо Стоичков имаше щастието да бъде негов възпитаник на стадион "Ноу Камп".

"Кройф промени моя живот и живота на много футболисти. Измъкна ме от една затворена комунистическа страна като България и ме доведе в Каталуня, за да играя в Барса. Винаги ще си си спомням как работеше с мен. Отдели много следобеди, за да ми покаже как се случват нещата на терена. Сега виждам, че успя да извлече всичко най-добро от мен. Йохан е баща и треньор. Той беше мой приятел. Пред отбора можеше да ми каже, че съм катастрофа, че няма да ме пусне да играя в следващия мач и също, че няма да разчита повече на мен. И след това отивахме да ядем заедно. Убиваше ме пред всички, а когато бяхме само двамата ми казваше, че съм най-добър", помни Камата.

За Кройф бившият треньор на Барса Кике Сетиен казва: "Не съм мислил прекалено много за тактиката в играта преди да видя Барса на Йохан Кройф. Като футболист излизах на терена за да играя и толкова. Но когато видях Барса на Кройф... Гледах ги как играят футбол и как задържат топката. Виждаш тактическия аспект на нещата и защо нещата се случват по определен начин. Анализираш и стигаш до извода какво ти харесва. Аз започнах да мисля за това и да следвам тази идея".

Легендата на каталунците Шави споделя: "За мен Йохан Кройф е най-влиятелната личност в историята на модерния футбол. Кройф е човекът, отговорен за успехите на Барселона в последните 20-25 години, както и за успехите на националния отбор. Той промени философията на Барса и инсталира система, която се ползва до днес. Клубът стана по-голям заради него".

Най-добрият треньор на новото време Пеп Гуардиола също помни с умиление великия холандец: "Той бе изключителен, напълно неповторим. Ако не беше той, аз нямаше да съм тук. Зная със сигурност, че точно затова аз в момента съм мениджър на Манчестър Сити, а преди това бях в Байерн Мюнхен и Барселона. Преди да дойде той, ние нямахме футболна катедрала, този прекрасен футболен храм в Барселона. Ние имахме нужда от нещо ново. И се оказа, че това нещо издържа проверката на времето. 

Бе създадено от един човек, от Йохан Кройф. Тухла по тухла. Ето защо той бе толкова специален. Аз нямаше да мога да направя това, което направи той. Чувате как всички тези хора казват: "О, Пеп, колко добър треньор е той". Забравете! Кройф бе най-добрият, и то с голяма разлика. Трудното е да създадеш нещо ново. Да го изградиш, да го построиш и да накараш всички да те следват? Изумително. Ето защо, когато бях треньор на Барселона, ходех да се виждам с Йохан много пъти. Особено държах на това през първата година, когато спечелихме всичко, абсолютно всичко".

Големият Марко ван Бастен заяви: "Йохан винаги е бил идол за мен. Първия път, когато го видях, бях на около 15 години. Той слизаше по стълбите, а аз се качвах. Исках да стисна ръката му и да му кажа да запомни името ми, но така и не го направих. Толкова бях респектиран от него. Сега, когато го няма, осъзнавам колко много направи Йохан за футбола не само в Холандия, но и по света".

Паметта на Йохан Кройф беше почетена от двата клуба, на които той отдаде най-добрите си години - Аякс и Барселона.