Египет посреща Мароко в четвъртфинал от турнира за Купата на африканските нации. Срещата ще се проведе в неделя, 30 януари, от 17:00 часа българско време в камерунската столица Яунде.

„Фараоните“, водени от голямата звезда на Ливърпул Мохамед Салах, излязоха втори от група D в 33-годишното издание на Купата на Африка, след като записаха две победи над Гвинея-Бисау и Судан с по 1:0, и поражение от вече отпадналия Нигерия със същия резултат на старта.

На осминафиналите седемкратните шампиони елиминираха Кот д‘Ивоар след нулево равенство в редовното време и продълженията и 5:4 при дузпите. В герой за тима се превърна Салах, който реализира решителния гол от бялата точка, класирал отбора за последните осем.

Мароко, от своя страна, спечели група С с две победи и равенство, като надви Гана и Коморските острови, преди да завърши наравно с Габон в последния си мач. На осминафиналите тимът обърна Малави с 2:1. Победителят от този четвъртфинал ще се изправи срещу спечелилия измежду Гамбия и домакина Камерун в полуфиналите.

В последния четвъртфинален сблъсък, Сенегал се изправя срещу Екваториална Гвинея, а мачът започва в 21:00 часа българско време отново в столицата Яунде.

Сенегалците, считани за едни от фаворитите за трофея, преодоляха без загуба и допуснат гол група В, но спечелиха само веднъж, и то с гол в дълбоко добавеното време на звездата на Ливърпул Садио Мане срещу Зимбабве, преди да направят нулеви равенства с Гвинея и Малави.

На осминафиналите отборът на Алиу Сисе също не показа убедителна игра, като пречупи съпротивата на Кабо Верде едва когато тимът бе останал с девет души на терена. Добрите новини за вицешампиона от последното издание са свързани със завръщането на Мане, който е готов за срещата с Екваториална Гвинея, след като пострада при тежък сблъсък на глави с вратаря на Кабо Верде Возиня.

Срещу Мане и компания ще се изправи непретенциозният тим на Екваториална Гвинея, който излезе втори от група Е, където бе и вече бившият шампион Алжир. Съставът завърши с шест точки от три срещи, губейки на старта от Кот д‘Ивоар, преди да надвие Алжир и Сиера Леоне.

На осминафиналите отборът се нуждаеше от дузпи, за да преодолее Мали, като в крайна сметка спечели със 6:5 при изпълненията от бялата точка. Победителят от 1/4-финала Сенегал – Екваториална Гвинея ще играе на полуфиналите с един измежду Буркина Фасо и Тунис.