Камерун и Египет ще определят втория финалист в 33-то издание на турнира за Купата на африканските нации. Срещата между двата отбора е насрочена за днес от 21:00 часа българско време на стадион „Олембе“ в камерунската столица Яунде.

Съоръжението ще приеме първия мач след трагичния инцидент, съпътствал осминафинала между домакините и Коморските острови, при който осем души загинаха, а други 38 пострадаха при смачкване заради затворена врата пред стадиона. Камерун излезе първи от група А на турнира, след като записа две победи и равенство в трите си мача от груповата фаза. Отборът надви Буркина Фасо и Етиопия, преди да завърши наравно с Кабо Верде в последния си мач. На осминафиналите домакините елиминираха Коморските острови, а в последните осем се справиха с Гамбия.

Египет, воден от звездата на Ливърпул Мохамед Салах, излезе втори от група D, след като загуби на старта от Нигерия, преди да постигне победи над Гвинея-Бисау и Судан с по 1:0. На осминафиналите „фараоните“ трябваше да преминат през рулетката на дузпите, преди да елиминират Кот д‘Ивоар с 5:4, а след това обърнаха Мароко на четвъртфиналите. Египтяните, седемкратни шампиони в турнира за Купата на Африка, ще се опитат да прескочат полуфиналното препятствие, след като за последно триумфираха през 2010, а през 2017 отстъпиха именно на Камерун на крачка от финала.

В другия полуфинал един срещу друг се изправят Буркина Фасо и водения от другата звезда на Ливърпул Садио Мане тим на Сенегал, който не е триумфирал в надпреварата и остана втори в последното издание на АФКОН през 2019.