Руският футболен съюз (РФС) реагира остро след решението на ФИФА и УЕФА да изхвърли всички тимове на страната от турнирите под егидата на двете централи заради войната в Украйна. Босовете на руския футбол определиха това като „дискриминация”.

„Руският футболен съюз категорично не е съгласен с решението на ФИФА и УЕФА да отстранят всички руски отбори от участие в международни мачове за неопределен срок. Смятаме, че това решение противоречи на нормите и принципите на международните състезания, както и на духа на спорта”, написаха от РФС, цитирани от „Блиц“.

„Решението има определено дискриминационен характер и вреди на огромен брой спортисти, треньори, служители на клубове и национални отбори, и най-важното – на милиони руски и чужди фенове, чиито интереси в крайна сметка международните спортни организации трябва да защитава”, добавят от централата.

След решението на ФИФА и УЕФА сериозно пострада Спартак (Москва) като единствен представител на Русия в евротурнирите. От клуба също изявиха позиция по случая, като отправиха и критики.

„Имаме хиляди фенове по целия свят. Нашите успехи и неуспехи обединяват десетки хора и държави. Вярваме, че спортът, дори в най-сложните си моменти, трябва да изгражда мостове, а не да ги изгаря. Принудени сме да се подчиним на това решение, с което не сме съгласни. Сега ни остава да се съсредоточим върху изявите си във вътрешните надпревари и да се надяваме на мир възможно най-скоро“, написаха от Спартак.