Световната футболна централа ФИФА разреши на футболистите в Русия и Украйна да замразят договорите си до края на сезона и да си потърсят нови отбори.

Извънредното решение за отваряне на специален трансферен прозорец за играчите в тези страни е съгласувано с УЕФА и е взето с оглед на военната инвазия на Русия в Украйна.

"По отношение на ситуацията в Украйна, с цел да се предостави на играчите и треньорите възможност да работят и да получават заплата и да се защитят украинските клубове, освен ако страните по съответния договор изрично не се споразумеят за друго, всички трудови договори на чуждестранни играчи и треньори с клубове в Украйна, ще се считат автоматично замразени до края на сезона в Украйна (30 юни 2022 г.), без да е необходимо да се предприемат каквито и да е действия от страна на страните в този смисъл.

За да се улесни заминаването на чуждестранни играчи и треньори от Русия, чуждестранните играчи и треньори ще имат право едностранно да спрат трудовите си договори с въпросните клубове до края на сезона в Русия (30 юни 2022 г.)“, се казва в съобщението на ФИФА.

От това правило вече се възползваха осем чуждестранни играчи на ФК Краснодар, които напуснаха клуба.