Денят Х за Челси е петък. До днес всички консорциуми, които се интересуват от Челси, ще трябва да подадат офертите си до Raine Group. От американската банка, отговаряща за управлението на продажбата, бързат, за да предотвратят финансовите проблеми на клуба.

Всъщност, след като Челси и другите британски активи на собственика Роман Абрамович бяха замразени (олигархът е санкциониран заради близостта си с президента Владимир Путин на фона на руската инвазия в Украйна), сините имат само ограничен лиценз, който им позволява да функционират до 31 май, пише "Тема:Спорт".

Поне 200 са заинтересованите кандидати за настоящия европейски клубен шампион. Един от най-сериозните кандидати е консорциумът, съставен от американското семейство Рикетс, собственик на бейзболния отбор Чикаго Къбс, и милиардера Кен Грифин, работещ в сектора на хедж фондовете.

От фамилията, под чиято егида Къбс надделяха в Световните серии през 2016 г. след 108-годишно очакване, публикуваха изявление.

„Като мениджър на емблематичен спортен клуб ние разбираме важността на инвестирането, за да бъдем успешни на терена, като същевременно зачитаме традициите на клуба, феновете и общността“, написана от Рикетс.

Сред останалите заинтересовани от покупката се открояват създаденият от швейцарския милиардер Вис, американеца Боели (един от собствениците на бейзболния отбор на Лос Анджелис Доджърс) и английския бизнесмен Джонатан Голдщайн, който е фен на Тотнъм.

Офертата, представена от тази група, възлиза на 2,38 милиарда евро. Друг кандидат е и Oaktree Capital Management, който осигури заем от 275 млн. евро на Интер през 2021 г. Американският фонд може да сформира консорциум с други партньори. Английският магнат за недвижими имоти Ник Кенди, привърженик на сините, също подготвя предложение.

Според някои източници валидирането от британското правителство и Висшата лига (необходимо условие за сделката) може да представлява пречка за Saudi Media Group, чиято оферта е най-висока – 3,21 млрд. евро.