Португалия се класира за финалния бараж за участие на Мондиал 2022 в Катар, след като стигна до драматична победа с 3:1 срещу Турция на стадион „До Драгао“ в Порто в полуфинален плейоф от поток „C“. Пътят от „Осанна до разпни го“ измина капитанът на Турция Бурак Йълмаз, който изпусна дузпа при 2:1 за домакините.

Фаталният пропуск на 36-годишния нападател на Лил дойде в 85-ата минута и лиши турците от пращане на  сблъсъка в продължения.

До този момент селекцията на Фернандо Сантош водеше след попадения на Отавио и Диого Жота, реализирани преди почивката, а именно Бурак Йълмаз върна надеждите на южните ни съседи през второто полувреме. Дълбоко в добавеното време резервата Матеуш Нунеш сложи точка на спора и прати португалците до последния решителен мач за класиране на Световното първенство в Катар.

Съперник на Португалия във финалния бараж ще е Северна Македония, сензационно отстранила европейския шампион Италия. Съдбоносният сблъсък е на 29 март, като домакини ще са „мореплавателите“.

Като цяло Кристиано Роналдо и компания доминираха на терена през по-голямата част от мача. Момчетата на Щефан Кунц също показаха зъби, бориха се до последно, но пропускът от бялата точка уби мечтите им.

Съвсем очаквано срещата започна с натиск на португалците. Далот намери Роналдо в пеналта в 9-ата минута, но той стреля високо над вратата. Малко след това Диого Жота направи фрапантен пропуск, пращайки топката в аут, след като се отскубна, но от няколко метра не уцели целта. Вратарят Чакър спаси далечен изстрел на Роналдо в 12-ата минута

Логичното се случи в 15-ата минута, когато Отавио откри резултата. Домакините осъществиха страхотна многоходова акция и последва шут на Бруно Фернандеш, срещнал гредата. Топката обаче се озова в краката на играча на Порто, който я прати в мрежата за 1:0, въпреки отчаяния опит на Чакър да избие.

Турците се хвърлиха да изравняват и опасностите пред вратата на Диого Коща заваляха. Първо той се справи с изстрел на Дженгиз Юндер, а удар на Беркан Кутлу с глава мина близо до целта. Последваха пропуски на Бурак Йълмаз и Оркун Кьокчу.

И отново се случи максимата, че когато не вкарваш, получаваш попадение в собствената си врата. Португалия удвои преднината си в 42-ата минута чрез Диого Жота. Нападателят на Ливърпул матира Чакър с глава след перфектно центриране от отдясно на Далот.

Малко преди паузата Керем Актюркоглу стреля с глава, ала Коща нямаше проблеми.

След антракта атаките се редуваха и към двете врати. Фернандеш пробва да изненада Чакър, а Коща отрази удар на Йълмаз. В 56-ата минута Жота не успя да уцели опразнената врата, след като стражът на турците не съумя да пресече пас към него.

Турция се върна в мача в 65-ата минута. Дженгиз Юндер изведе Бурак Йълмаз сам срещу Коща и той без проблеми вкара за 2:1.

Четири минути по-късно капитанът на гостите се строполи в пеналта след съприкосновение с Данило, но съдията Даниел Зийберт не даде дузпа.

Последва фрапантен пропуск на Отавио, който с глава не успя да предреши крайния победител.

Силният период за Турция продължи. Търсещият изравняване тим на гостите получи правото да изпълни дузпа, след като в 82-ата минута Жозе Фонте извърши нарушение срещу резервата Енес Юнал. Германският съдия я отсъди след преразглеждане на ситуацията от ВАР.

С изпълнението й се нагърби Бурак Йълмаз. За огромна беда на турците обаче изстрелът му от бялата точка профуча високо над вратата.

Гостите заиграха ва банк, а португалците дебнеха за бързи контраатаки. При една от тях Жоао Феликс отправи снаряд от 12 метра, Чакър изби, а Кристиано Роналдо от непосредствена близост не успя да прати кълбото в мрежата.

В четвъртата минута на добавеното време резервата Рафаел Леао изведе Матеуш Нунеш сам срещу голкийпъра на гостите и той фиксира крайното 3:1, убивайки мечтите на Турция за участие на Мондиал 2022 в Катар.

Португалия – Турция 3:1

Голмайстори: 1:0 Отавио (15), 2:0 Диого Жота (42),2:1 Бурак Йълмаз (65), Матеуш Нунеш (90+4)

Португалия: Коща,  Далот, Данило, Фонте, Герейро, Моутиньо, Фернандеш, Силва, Отавио, Жота,Роналдо /к/

Турция: Чакър, Кабак, Демирал, Союнджу, Кутлу, Челик, Актюркоглу, Кьокчу, Чалханоглу, Юндер, Йълмаз /к/