Ливърпул триумфира с трофея от юбилейното 150-то издание на турнира за ФА Къп, побеждавайки Челси с 6:5 след изпълнение на дузпи. Двата тима не успяха да си отбележат гол на „Уембли“ в редовното време и продълженията, както се случи и при спора им за Карабао Къп. Така „мърсисайдци“ ликуваха за осми път в историята си с трофея от надпреварата след 16-годишна пауза. 

Двата тима този път си биха общо 14 дузпи. Фаталният пропуск за Челси от бялата точка направи Мейсън Маунт, след като Алисон спаси удара му. Решителната дузпа за Ливърпул вкара Костас Цимикас. Иначе след първите по пет изпълнения от бялата точка Сесар Аспиликуета удари греда, а Едуар Менди спаси удара на сънародника си Садио Мане. Останалите изпълнители и от двата отбора не сгрешиха.

В предишния си финал за ФА Къп „червените“ загубиха именно именно от „сините“ от Лондон с 1:2. Това се случи през 2012 година. През миналия сезон хората на Томас Тухел пък също загубиха финала срещу Лестър. Така лондончани записаха негативен рекорд, губейки трети пореден финал за ФА Къп.

Иначе в края на февруари Ливърпул и Челси в спора за купата от Карабао Къп отново определиха носителя на трофея след драма с дузпи. Тогава двата тима биха общо 22 удара от бялата точка, след които също ликуваха „мърсисайдци“. Така след новия триумф срещу лондончани, „червените“ добавиха втори трофей във витрината си през този сезон. Ливърпул продължава да мечтае постигането на безпрецедентен куадрупъл.

Двата отбора изиграха много зрелищен двубой, но  не успяха да си вкарат гол в редовното време, въпреки изобилието от положения пред двете врати. Хората на Клоп създадоха повече ситуации пред тази на Менди, но сред отличилите се с пропуски бяха Луис Диас, Жота, Алкантара и Андрю Робъртсън. За лондончани шансовете пропиляха основно Кристиян Пулишич и Маркос Алонсо.

На три пъти гредите се оказаха последна преграда пред двете врати. Малко след почивката Маркос Алонсо тресна горния дирек. Към края на редовното време „мърсисайдци“ на два пъти уцелиха страничните стълбове в рамките на минута. Първо Диас нацели лявата, а след това Андрю Робъртсън би в дясната. Хората на Клоп и Тухел отправиха общо 27 удара по време на 120-те минути, но само 4 от тях се оказаха в очертанията на вратите.

Атаката на Челси се водеше от Ромелу Лукаку, след като Томас Тухел реши да заложи на него с оглед на контузията на Кай Хавертц, който отпадна от групата. Юрген Клоп не можеше да разчита на Фабиньо, който получи травма по време на гостуването на Астън Вила.

„Мърсисайдци“ започнаха вихрено двубоя и създадоха няколко отлични възможности за откриване на резултата. Още в 4-ата минута Алкантара не успя да прати топката в опразнената врата след пробив отляво на Диас. Салах стреля с глава секунди по-късно, но кълбото прелетя над горната греда.

Александър – Арнолд изведе перфектно Диас в 7-ата минута, но Менди отрази удара на колумбиеца. Последва добавка на Кейта, който не уцели целта.

След това постепенно и Челси се активизира. Лондончани създадоха първата си по-сериозна опасност пред вратата на Алисон в 23-ата минута. Маунт намери непокрития Пулишич, но шутът му премина на сантиметри от десния страничен стълб.

Хората на Тухел имаша още един шанс в 29-ата минута, но Алисон се справи с удара на Маркос Алонсо.

Звездата на Ливърпул Мохамед Салах седна на терена след половин час игра. В лагера на „червените“ се притесниха сериозно, но се наложи принудителна смяна, като на негово място се появи Жота. Египтянинът вероятно е получил разтежение.

Атаките и на двата тима не спираха. Минута преди почивката Робъртсън намери Жота непокрит в пеналта, но португалецът не успя да засече топката в мрежата на Менди, а я прати в аут.

В началото на второто полувреме ролите се размениха и Челси пропусна отлични възможности за гол. Почти веднага след паузата Маркос Алонсо би на сантиметри покрай лявата греда на Алисон. Малко след това бразилският страж спаси шут на Пулишич.

Челси тресна и гредата в 48-ата минута. Маркос Алонсо стреля страхотно от пряк свободен удар, отдясно на пеналта, топката прехвърли Алисон, но срещна напречната греда след недобрата проява и на бразилския страж.

Отговорът на Ливърпул дойде в 52-ата минута, когато Жота намери Луис Диас, но шутът на колумбиеца от дъгата на наказателното поле мина на сантиметри от десния дирек.

Последва пропуск и на Жота. Португалският нападател отправи диагонален шут след час игра, но целта отново не бе поразена. Пет минути по-късно Кейта би правото в ръцете на Менди.

Последва нов удар на Пулишич за Челси. В 69-ата минута Диас отправи още един шут, който премина на сантиметри от целта.

В рамките на минута между 83-ата и 84-ата минута Ливърпул се размина на два пъти на косъм с откриване на резултата, след като на два пъти гредата се оказа последна преграда към мрежата на Менди. Първо Диас получи пас в пеналта и нацели левия дирек. Почти веднага след него и Андрю Робъртсън тресна гредата, но дясната, след като получи перфектно топката, но нямаше късмет.

В 90-ата минута Луис Диас пропусна последната чиста възможност за Ливърпул в редовното време. Колумбиецът напредна мощно и стреля от дъгата на пеналта, прехвърляки Менди, но кълбото профуча на сантиметри от лявата греда. Така мачът влезе в продължения.

Преди тяхното начало Юрген Клоп реши да извади от игра Върджил ван Дайк, като на неговото място влезе Жоел Матип. Двата тима продължиха да атакуват, но явно и умората вече започна да си казва думата, а сякаш и едните, и другите започнаха да действат и малко по-предпазливо.

В 101-ата минута се стигна и до спорна ситуация, в която резервата Хаким Зиеш бе избутан от Ибрахима Конате в наказателното поле. Съдията Крейг Поусън обаче прецени, че няма нарушение на правилата, за да отсъди дузпа.

През второто продължение също не падна гол и се стигна до изпълнение на дузпите.

ПРИ ДУЗПИТЕ:

1:0 Маркос Алонсо

1:1 Джеймс Милнър

1:1 Сесар Аспиликуета – пропуск

1:2 Тиаго Алкантара

2:2 Рийс Джеймс

2:3 Роберто Фирмино

3:3 Рос Баркли

3:4 Трент Александър-Арнолд

4:4 Жоржиньо

4:4 Садио Мане – пропуск

5:4 Хаким Зиеш

5:5 Диого Жота

5:5 Мейсън Маунт – пропуск

5:6 Костас Цимикас

Челси – Ливърпул 0:0

Челси: Менди, Чалоба, Тиаго Силва, Рюдигер, Джеймс, Жоржиньо, Ковачич, Алонсо, Маунт, Пулишич, Лукаку

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Тиаго, Кейта, Диас, Салах, Мане