Българските футболни фенове преживяха уникално в историята унижение след 2:5 от Грузия в мач от Лигата на нациите. Не беше резултатът най-големият проблем. а бездушната игра на маса страхливци, които не според клишето, а според достойнството си наистина не знаят за тежестта на фланелката, носена от Стоичков, Сираков, Лечков, Балъков, Костадинов и цялата Пенева чета преди вече доста години. 

Ама има и по-зле. Например, Канада, където мъжкият национален отбор няма равни права дори и със женския. Разбрахте ли, сравняват мъжете с жените във футбола! Отборът на бившият вратар на "Лудогорец" Милан Борян вчера отказа мач. А причината е жестока. Докато ние тук се молим да намерим поне 11 таланти, които да играят като мъже някога, някъде, било в квалификации, срещи футболни джуджета в контроли или на голямо първенство, в страната отвъд Океана се молят за пари. Толкова, колкото били получавали футболистките им. Ние сме по-добре. Поне така каза Ники Михайлов след загубата от Грузия, рекламирайки перфектните условия, които са осигурени на националите. А и у нас още колите на играчите струват повече от ноктопластиката и филъри. Е, малко повече...

Ама да се върнем в Канада. Мачът между Канада и Панама при мъжете беше отменен, след като футболистите отказаха да играят  заради напрегнати преговори с лидерите на федерацията относно разпределението на парите за класирането на Световното първенство. Канада се класира за второто си Световно първенство в историята след впечатляващи квалификации, но вместо еуфория последва студен душ и дипломатически конфликт между футболистите и федерацията.

А именно канадските футболисти искат да имат равни бонуси, както и в женския национален отбор за Световното първенство. Мачът беше отменен само два часа преди началото му във Ванкувър. Играчите предупредиха за това преди мача, тъй като отказаха да тренират в петък и събота.

"Време е да заемем позиция за бъдещето на футбола в Канада. Искаме да работим заедно с нашата организация, но отношенията са обтегнати от години. И сега Футболната асоциация на Канада не уважи нашия отбор и застраши усилията за повишаване на стандартите и ефективно подобряване на играта в Канада", се казва в изявление на играчите, които искат 40 процента от наградния фонд за Световното първенство, туристически пакет за приятели и семейство и идентичен процент за бонуси при класиране и успехи на големи първенства. 

Първият човек на канадския футбол Ник Бонтис се извини на феновете, които искаха да гледат мача и нарече изискванията на играчите неустойчиви и ги призова да преговарят лице в лице.

"Канадската футболна асоциация работи с добросъвестни играчи, за да намери начин да развива спорта, който е справедлив и равен за всички. Искахме да проведем дискусия, основана на факти, в рамките на фискалната реалност, с която канадският футбол може да живее всеки ден. Ние сме ангажирани с принципите на честност и вярваме, че сме представили справедлива оферта към играчите. Сравнихме нашата оферта с други национални отбори от цял ​​свят. По отношение на равенството между половете в писмото, инициирано от играчите, Канада се ангажира да предостави точно същите условия на нашия женски национален отбор."

Канада трябва да играе с Курака в следващия мач във Ванкувър в четвъртък и на 13 юни в Хондурас в рамките на Лигата на нациите от зона КОНКАКАФ. Да припомним, Канада е в група F на Световното първенство с Хърватия, Белгия и Мароко.

Нашият народ има една много мъдра поговорка - "Не е важно аз да съм добре, важното е Вуте да е зле". Та, преспахме и видяхме, че "Дяволът не е толкова черен"...А решението да го мислят в БФС. За тази продукция билет от 40 лв на човек е умопомрачение. По-добре е тези пари да ги съберем за бонус на мъжете на Канада. Така ще имаме наш отбор на световното...Така и така футболът вече е бизнес. 

 

Материал на "Труд"