Коста Рика се превърна в последния, 32-ри участник във финалите на Световното първенство по футбол в Катар, след като победи Нова Зеландия с 1:0 в плейофа, игран в Доха. Двубоят започна отлично за костариканците, след като още в третата минута бившият нападател на Арсенал Джоуел Кембъл откри резултата с точен изстрел с левия крак.

Нова Зеландия натисна в търсене на изравнителен гол и го вкара в 43-та минута чрез своя голмайстор Крис Ууд, но попадението бе отменено от ВАР заради нарушение в атака на халфа Матю Гарбът. В 67-та минута новозеландците останаха с човек по-малко след грубо нарушение на Костас Барбарусес срещу Франсиско Калво.

Тук отново имаше намеса на ВАР, тъй като реферът първоначално показа жълт картон, но след това Барбарусес, който се появи в игра само седем минути преди инцидента, бе изгонен.

До края Коста Рика успя да опази преднината си и стигна до ценен успех, който класира тима за Мондиал 2022 в края на годината. Това ще бъде трето поредно и общо шесто участие на Коста Рика на финали на световно първенство. В Катар тимът ще се изправи срещу Испания, Германия и Япония в груповата фаза.