Президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино заяви, че смъртта на кралицата на Великобритания Елизабет Втора е огромна загуба както за цялото футболно общество, така и за целия свят. 
 
Кралица Елизабет Втора почина вчера следобед на 96-годишна възраст след малко повече от седем десетилетия управление на британската монархия. 

"Смъртта на Нейно величество Елизабет Втора e загуба за футбола, за нашата общност и за целия свят. Що се отнася до нашия спорт, кралицата присъства на събитие, което беше най-голямата гордост на Англия във футбола, когато тя връчи трофея на световен шампион на Боби Мур (капитан на националния отбор) след победата на финала на Световната купа през 1966 година на родна земя. Нейната подкрепа към футбола продължи през целия й живот. Нашето футболно общество скърби за загубата на световен лидер, който имаше обаянието и успяваше да впечатли всеки, с когото се срещнеше. От името на футбола в целия свят сега мислите ни са насочени към кралското семейство в този труден период", каза цитираният от БТА Инфантино.   

На финалите на Световния шампионат по футбол през 1966 година Англия победи на финала Германия с 4:2 след продължения на "Уембли" в Лондон и за първи и единствен път досега заслужи трофея. 

Спортният свят също изказа почитта си към кралица Елизабет Втора. Срещите на английските футболни отбори от Лига Европа снощи започнаха с минута мълчание. Паметта на кралицата беше отбелязана и на Откритото първенство на САЩ по тенис, а състезанията от Формула 1 през този уикенд за Гран при на Италия на "Монца" също ще започват с минута мълчание.  


  
Президентът на Световната атлетика сър Себастиан Коу изтъкна ролята на кралица Елизабет Втора за успешното провеждане на летните Олимпийски игри в Лондон през 2012 година.

"В една от най-изискващите роли, тя беше изключителен лидер, притежаваше грация, мъдрост и силен дух, докосваше хората от всички сфери на обществото, включително и спорта. Никога няма да забравя нейната голяма отдаденост и ангажираност за успеха на летните Олимпийски и Параолимпийски игри в Лондон през 2012 година", коментира Коу.    

Снимка: БГНЕС