Легендарният френски футболист Ерик Кантона заяви днес, че Световното първенство в Катар е "човешки ужас" и че няма да гледа нито един от мачовете на турнира, който се провежда от 20 ноември до 18 септември.

- Няма да гледам нито един мач. Още от дете това беше събитие, което обичах, чаках и гледах със страст. Но това световно първенство няма смисъл. Още по-лошо, ненормално е. Катар не е футболна страна, няма ентусиазъм, няма вкус. Екологична катастрофа с всички тези стадиони и климатици. Каква лудост, каква глупост - написа цитираният от Труд Кантона в социалните мрежи и бе отразен от множество френски медии.

Французинът заяви, че не иска да участва в "маскарад, по време на който умират хора", независимо какъв резултат постигат футболистите на страната му.

- Това е човешки ужас. Колко хиляди умрели, за да се построят тези стадиони, които ще забавляват хората два месеца... И на никой не му пука. Не искам да участвам в този маскарад, независимо дали Франция печели или губи. Има неща, които са по-важни в живота от футбола - каза Кантона.

Известният футболист е играл за Оксер, Марсилия, Бордо, Монпелие, Ним, Лийдс и Манчестър Юнайтед, а приключи кариерата си на 31 години.

Той изигра 45 мача за националния отбор на Франция и отбеляза 20 гола. 

Снимка: БГНЕС