Световното първенство в Катар наближава и то ще бъде възможност за най-добрите играчи в модерната игра да покажат качествата си пред целия свят. Отвъд Лионел Меси и Кристиано Роналдо, феновете на футбола ще се насладят още на играта на Килиан Мбапе, Кевин Де Бройне, Неймар, Роберт Левандовски и много, много други. Въпреки това, независимо от многото таланти, които ще участват, има и звезди, чиито отбори така и не успяха да се класират за Мондиала.

Ето някои от най-добрите играчи в света, които няма да участват на Световното тази година (списъкът е изготвен от Евроспорт):

  • Ерлинг Холанд

Нападателят на Манчестър Сити, които стартира силно кампанията в новия си тим, няма да играе в Катар, след като Норвегия финишира трети в своята квалификационна група зад Нидерландия и Турция. Самият офанзивен футболист вкара пет гола в десет мача в квалификациите, като има 21 гола в едва 23 мача за националния отбор – но няма да добави към сметката си на Мондиала.

  • Мохамед Салах

Несправедливият до известна степен формат на квалификации в Африка ще коства на някои от топ отборите място на Световното и един от тях е този на Египет, където играе нападателят на Ливърпул. Звездата на мърсисайдци пропусна дузпа при загубата от Сенегал в плейофа за участие в Катар. След като контузия навреди на турнира му през 2018, Салах вероятно ще трябва да почака още четири години, за да покаже на какво е способен на Мондиала, а тогава ще е на близо 34 години.

  • Луис Диас

Още една от звездите на Ливърпул ще наблюдава Световното от дома си, след като Колумбия остана на точка от Перу в борбата за място в плейофа в зона КОНМЕБОЛ. Диас вкара три гола за националния отбор в изтощителните 18 мача в квалификациите, но не успя да помогне при съкрушителното домакинско поражение от Перу с 0:1 през януари.

  • Мартин Йодегор

Още един важен играч на Норвегия няма да бъде в Катар. Това е плеймейкърът на Арсенал, който бе възнаграден с капитанската лента на страната си миналата година, а тази получи и тази в клубния си отбор. 23-годишният футболист обаче няма да изведе норвежците на шампионата на планетата.

  • Давид Алаба

Не е особено изненадващо, че Австрия не е на Световно първенство, имайки предвид, че страната не е била на голямата сцена от 1988-а насам, но в последните години определено се наблюдава подобрение, което достигна кулминацията си при поражението от бъдещия шампион Италия след продължения в осминафиналите на Евро 2020. Част от това подобрение се дължи на присъствието на бившия защитник на Байерн Мюнхен и настоящ такъв на Реал Мадрид Давид Алаба. Въпреки това, докато той успя да стигне до шампионски титли и трофеи от Шампионската лига на клубно ниво, Алаба не съумя да помогне на отбора да избегне загубата от Уелс в полуфинален плейоф.

  • Франк Кесие

От помагането на това Милан да спечели дългочакана титла на Серия А до трансфера в Барселона, поява на Световно първенство щеше да означава наистина впечатляващ сезон за национала на Кот д‘Ивоар. Въпреки това, тежкият квалификационен процес на КАФ доведе до елиминирането на тима във втория кръг на груповата фаза след второто място зад Камерун.

  • Джанлуиджи Донарума

Последното докосване на вратаря на Пари Сен Жермен бе при спасяването на дузпата на Букайо Сака във финала на Европейското първенство по футбол, когато триумфът бе за Италия. Все още опиянени от титлата, „Скуадрата“ остана втора в квалификационната си група зад Швейцария, което ги прати на полуфинален плейоф, а там отборът бе шокиран от Северна Македония. На 23-годишна възраст, Донарума разполага с предостатъчно възможности да играе на Световно първенство, но предвид двата поредни пропуска на италианците на първенство на планетата, кой може да гарантира постоянното им участие в бъдеще?

  • Виктор Осимен

Скорошният фокус върху Нигерия пада върху страхотните екипи година след година, но на терена „суперорлите“ всъщност сформираха много талантлив отбор, водени от нападателя на Наполи. Въпреки това, слабо представяне в турнира за Купата на африканските нации бе последвано от отпадане от Гана в плейофа, като Осимен не успя да добави към четирите гола от предишната групова фаза.

  • Александър Исак

Наследникът на Златан Ибрахимович няма да бъде видян на Световното първенство след плейофната загуба на Швеция от Полша. Провалът за класиране на Мондиала до известна степен се дължи и на спада във формата на самия Исак. Нападателят потегли уверено в новия си отбор Нюкасъл, като паузата тази година може да се окаже полезна за 23-годишния футболист, който се цели в бъдещи турнири, където да демонстрира уменията си.

  • Марко Верати

Един от най-добрите при триумфа на Италия на Евро 2020, който няма да бъде в Катар. С ключов принос както за националния отбор на „Скуадрата“, така и за клубния си Пари Сен Жермен, привържениците на този класен полузащитник ще останат разочаровани да не го видят да диктува играта и да раздава пасове на най-голямата сцена. /БГНЕС