Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед ще се изправят в поредното издание на градското дерби на Манчестър. В среща от деветия кръг на английската Висша лига шампионите на Англия приемат „червените дяволи“ на „Етихад“ днес от 18:30 часа българско време.

Воденият от Пеп Гуардиола тим на Сити остана единственият в Премиършип, който няма поражение от началото на кампанията след загубата на Тотнъм от Арсенал в друго градско дерби с 1:3 като гост. „Небесносините“ могат да съкратят на точка аванса на „артилеристите“ при успех срещу Юнайтед, но изпитват проблеми срещу съперника в последните си домакинства. Преди отборът да постигне дубъл последния сезон след успехи с 2:0 на „Олд Трафорд“ и с 4:1 на „Етихад“, Манчестър Юнайтед бе взел две поредни гостувания срещу градския опонент за първенство за първи път от 2010-а насам. Общата статистика сочи, че двата състава са изиграли 187 мача помежду си във всички турнири, като Юнайтед имат 77 победи, Сити са с 57, а 53 двубоя са завършили наравно.

Мениджърът на Юнайтед Ерик тен Хаг стартира трудно престоя си начело на „червените дяволи“, инкасирайки две поредни поражения, но е в серия от четири последователни успеха след това, включително нанасяйки единственото поражение на лидера в класирането Арсенал. Тен Хаг бе категоричен на пресконференцията си преди мача, че отборът му се изправя срещу Манчестър Сити, а не срещу Ерлинг Холанд, който стартира по чудовищен начин престоя си във Висшата лига, вкарвайки 11 гола в седем шампионатни мача.

„Не играем срещу Холанд, играем срещу Манчестър Сити. Те имат отбор, разполагат с повече от 11 футболисти, но ние също сме убедени в нашите способности и ако действаме като отбор, със и без топка, то тогава можем да победим такива съперници. Това е вярата, с която трябва да излезем на терена и да се противопоставим на съперника в неделя“, коментира нидерландецът, който заедно с Маркъс Рашфорд обраха наградите съответно за Мениджър и Футболист на месец август.

Колегата му Гуардиола пък говори за предизвикателството, което може да има пред Холанд в лицето на Лисандро Мартинес. Бранителят е най-ниският централен защитник в Лигата и се изправя срещу далеч по-високия норвежец. Бившият дефанзивен футболист има опит с Холанд, като го неутрализира при успех на Аякс срещу Борусия Дортмунд с 4:0 в Шампионската лига миналия сезон.

„Ерлинг е по-висок, това е сигурно. Но ми харесва, когато хората подценяват дадени футболисти заради размера им. Той може да им каже: „Аз съм тук, добър играч съм, мога да играя навсякъде". "Той е фантастичен играч, агресивен и сте виждали поведението му на терена. Ако Юнайтед са похарчили тези пари за него, защото Ерик го познава от времето им в Аякс, няма съмнение относно това. Не за първи път ще се изправи срещу по-високи от него нападатели. Важно е да си интелигентен и смел. Но, разбира се, при центрираният в наказателното поле, ръстът на Ерлинг помага, така че ще видим какво ще се случи“, каза испанският специалист.

„Гражданите“ няма да могат да разчитат за дербито на Джон Стоунс, който ще отсъства вероятно две седмици заради проблем с подколянното сухожилие. Лятното попълнение Калвин Филипс е също в лазарета след претърпяна операция на рамото. От другата страна, Рашфорд и Антони Марсиал подновиха тренировки за Юнайтед, но Хари Магуайър ще пропусне сблъсъка поради травма. Аут са и дълготрайно контузените Аксел Туанзебе и Брандън Уилямс.