Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази загриженост относно честите прояви на насилие в аржентинския футбол, след като наскоро мач от първенството на страната беше прекратен след сблъсъци, довели до смъртта на един фен.

Полицията използва сълзотворен газ пред стадиона по време на мач между Химнасия Ла Плата и Бока Хуниорс на 6 октомври, затруднявайки дишането на зрителите и карайки хората да напускат стадиона в състояние на паника.

„Въпреки че изпитвам дълбоко възхищение към южноамериканския футбол, трябва също така да изразя загрижеността си относно някои от инцидентите, които се случиха напоследък, като например насилието в мач от аржентинското първенство Химнасия-Бока“, каза Инфантино на онлайн среща на върха, организирана от базирания в Буенос Айрес вестник Ole.

„Подобни инциденти не бива да се случват. Футболът трябва да бъде чиста страст, радост и забавление. Това, което се случи, далеч не въплъщава истинските ценности на футбола", каза още цитираният от БТА Инфантино.

Пренасроченият мач между Химнасия Ла Плата и Бока Хуниорс се игра тази нощ и бе спечелен от Бока с 2:1.

Инфантино също посети Джакарта тази седмица, за да се срещне с индонезийския президент Джоко Видодо, след като блъсканица на стадион този месец уби повече от 130 души.

Смъртоносното блъскане след мач от лигата в град Маланг на 1 октомври бе предизвикано от полицията, използваща сълзотворен газ на стадиона, мярка за контрол на тълпата, забранена от ФИФА.

Снимка: БГНЕС