В Бразилия е известна тайната страст на Пеле. Тя не е свързана с вкарването на голове. А с вратарския пост. И това е сериозна история, пише вестник "24 часа".

Според бившите му съотборници на клубно и национално ниво той наистина е бил невероятен вратар. Толкова добър, че през годините му в Сантос, тимът не е имал резерва за Жилмар, Манга, Клаудио и Лала. Защото при проблем е трябвало на вратата да застане Пеле.

Той има дори 4 официални мача на вратата на отбора, но всички са категорични, че е записал доста повече на този пост.

"Когато ходехме на турнета, най-вече в Африка, спонсорите го караха да играе вратар през второто полувреме. Беше смешно, но той го харесваше", спомня си десния бек Лима. В своята автобиография той отделя цяла глава за вратаря Пеле. "Когато имахме двустранни игри, той заставаше на вратата. Не искаше да е нападател. Просто бе влюбен в тази позиция", допълва легендата на Сантос.

Той беше невероятен на вратата. Брилянтен. Ако бе продължил като вратар, щеше да стигне и до националния отбор", категоричен е Лала, който пази няколко сезона в Сантос.

Един от мачовете, в които му се налага да пази е изключителния 1/2-финал за купата срещу Гремио през 1964 г. Сантос печели първия двубой с 3:1 като гост. Но в реванша Гремио стига до същия резултат. След това Пеле им вкарва хеттрик. Но в 84-ата минута съдията гони Жилмар. И Краля застава на вратата. На следващия ден заглавието на "Газета Еспортива" е "Пеле - суперзвезда с топка в краката и в ръцете.