Спортът също беше засегнат от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в понеделник, a турската информационна агенция "Анадолу" съобщи днес за жертви в различни отбори в зоната на бедствието, предава БТА.

Други бяха евакуирани и започнаха кампании за набиране на средства след трусовете в Хатай и девет други южни провинции, които по последни данни са отнели живота на повече от 8500 души само в Турция.

Футболисти на отборите от Суперлигата Хатайспор и Газиантеп, както и от втородивизионния Малатияспор са или мъртви, или изчезнали.

Кристиан Ацу от Хатайспор беше намерен жив, докато спортният директор Танер Савут се смята, че е под отломките близо 60 часа след земетресението.

Отборите на Хатайспор и Газиантеп са изведени със самолет от зоната на бедствието на безопасно място.

Вратарят на Малатияспор Ахмет Еюп Тюркаслан почина при земетресението.

Един член на отбора от аматьорската лига Кахраманмараш Истиклас Спорт загина, докато друг все още е под развалините, а трети е в интензивно отделение, след като е бил спасен.

Състезателката на женския волейболен отбор на Газиантеп Бетул Чобан Чакър и нейният съпруг Бедретин Чакър също починаха, заедно с играч от аматьорската волейболна лига.

Борци от Франция, Косово и Узбекистан, които бяха в Кахраманмараш за състезание, бяха безопасно евакуирани.

Баскетболистката от националния отбор на Турция Нилай Айдоган все още е в капан в провинция Малатия.

Баскетболният отбор на Газиантеп беше в Истанбул по време на земетресението и сега е в Германия за мач от турнира за Купата на ФИБА Европа.

Телевизионният оператор NTV съобщи, че най-малко 15 спортисти - 11 играчи от волейболен отбор от втора дивизия и четирима футболисти с ампутирани крака, са блокирани под отломките на хотел в провинция Малатия.

Спортисти започнаха кампании за набиране на средства, като турският футболист Мерих Демирал, който играе в италианския Аталанта, обяви на търг подписана фланелка от португалската звезда Кристиано Роналдо. Най-високата оферта днес беше за над 14 хиляди евро.

"Всички приходи от търга ще бъдат използвани за пострадалите от земетресението", обеща Демирал, който каза, че е убедил и други играчи да помогнат, като Пауло Дибала от Рома.

Снимка: БГНЕС