Бившият капитан на националния отбор на Франция по футбол Партис Евра бе осъден да плати глоба от 1000 евро от съда в Париж за хомофобски обиди към Пари Сен Жермен през 2019 година, предаде АФП.

Бившият съотборник и близък приятел на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед, който сега е на 41 години, ще трябва да се бръкне и с още 1500 евро, за да плати на две граждански организации - "Мус" и "Стоп на хомофобията", както и по 1000 евро на адвокатите на сдруженията.

Във видео, което се разпространява в социалните мрежи през март 2019 година, Евра заявява: "Париж, вие сте пе**ли, вие сте пе**ли. Тук говорят мъжете!".
Организациите "Мус" и "Стоп на хомофобията" заведоха дело срещу футболиста за "публична обида към хората на базата на тяхната сексуална ориентация".

Адвокатът на футболиста не пожела да даде изявление, преди да се свърже с клиента си, който в момента живее в Дубай.

В изявление на адвокатите на асоциациите се казва: "хомофобските изказвания на публични личности като Патрис Евра подхранват омразата и насилието срещу хора от общността LGBT, особено в страните, където хомосексуализмът се преследва, като Сенегал, откъдето са корените на Евра".

Спортният съветник Жером Бурсикан пледира, че Евра "не е искал да обиди хомосексуалната общност, а ПСЖ", напомняйки, че бившият футболист е публикувал видео на следващия ден, в което се извинява за думите си.