УЕФА ще въведе специална схема за възстановяване за привържениците, които бяха най-сериозни засегнати при влизането на стадион „Стад дьо Франс“ за финала на Шампионската лига на 28 май миналата година.

Припомняме, че запалянковците на „червените“ имаха сериозни проблеми с достъпа до стадиона във френската столица за сблъсъка с Реал Мадрид, загубен от мърсисайдци с 0:1. Първоначално именно те бяха обвинени за безредиците и хаоса преди първия съдийски сигнал, който закъсня с повече от половин час, но впоследствие стана ясно, че организаторите са с основна вина.

Върнати обратно средства ще бъдат налични за всички фенове с пропуски за входове A, B, C, X, Y и Z, където се случиха най-неприятните сцени. В добавка, всички запалянковци, които според данните за контрол на достъпа не влезли на стадиона до 22:00 часа българско време (първонално насрочения начален час), или които не успели изобщо в съоръжението, ще получат компенсация. Накрая, УЕФА ще предложи възстановяване на суми на всички фенове, закупили билети за достъпност заедно с тези на техните придружители.

„Взехме под внимание огромен брой мнения и гледни точки, изказани както публично, така и лично, и смятаме, че сме измислили схема, която е изчерпателна и справедлива. Оценяваме приноса от фенските организации на Ливърпул Spirit of Shankly (SoS) и Liverpool Disabled Supporters Association (LDSA), както и отворения и прозрачен диалог по време на този период. Осъзнаваме негативните преживявания на тези привърженици в деня на мача и с тази схема ще компенсираме феновете, които са си купили билети и които били засегнати най-много от трудностите при достъпа до стадиона“, коментира генералният секретар на Европейската централа Теодор Теодоридис.