Президентът на ФИФА Джани Инфантино бе преизбран за на поста си за нов мандат до 2027 година на конгреса в Руанда, съобщиха световните агенции.

Той беше без конкуренция и получи акламации на 73-ия конгрес на световната футболна централа.

52-годишният ръководител спечели мандат и през 2019 година, подкрепен от огромна част от делегатите от 211 нацианалния федерации. Итало-швейцарецът се готви да управлява до 2031 година, след като първият му мандат между 2016 и 2109 година се смята за непълен.

В същото време стана ясно, че ФИФА удължи периода на изключване от редиците си на Зимбабве. Гласуването по казуса беше предложено на самия Конгрес на ФИФА, който тече в момента в Руанда.

Да остане Зимбабве извън световното футболно семейство гласуваха 199 страни-членки, а против изключването имаше един глас.

Зимбабве е изваден от ФИФА от 2022-а година, като причината е намеса на политическата власт в страната във футболните дела. До момента проблемът не е решен, политиците в страната не виждат своя грешка и така отборите им остават извън международните съревнования.

Също така Конгресът на ФИФА в Кигали гласува за преустановяване на членството на Шри Ланка – 197 федерации казаха Да. Един делегат е против, двама се въздържаха. Причината е същата – намеса на политическата власт във футболните дела.

Снимка: БГНЕС